Vasin: Uprkos pritiscima Vojvodina lider

Sve dok postoji strah od bogate i razvijene Vojvodine, nema ni napretka Srbije

05. maja 2015

„Uprkos činjenici da republička Vlada već tri godine oduzima nadležnosti i sredstva AP Vojvodine, Vojvodina je i dalje motor razvoja cele Srbije“, izjavio je danas potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin.

Svi ekonomski i privredni pokazatelji, navodi se u Vasinovom saopštenju, svedoče da je Vojvodina infrastrukturno, administrativno i privredno najrazvijeniji deo Srbije, s obzirom na to da ostvaruje vrednost bruto domaćeg proizvoda iznad vrednosti republičkog proseka. Od 20 najrazvijenih opština u Srbiji čak 11 je iz Vojvodine, dok od 44 izrazito nedovoljno razvijenih jedinica lokalnih samouprava, samo jedna je iz Vojvodine, a na listi devastiranih opština nema nijedne iz Vojvodine.

„Od ukupnog izvoza bar trećina potiče iz Vojvodine i ovde se ostvari u proseku 50 odsto svih stranih investicija. Skoro 70 odsto svih sredstava iz stranih grantova i kredita koriste institucije i preduzeća iz Vojvodine“, ocenio Vasin.

On je dodao da je premijer Aleksandar Vučić više puta otvarao i obilazio pogone koje je realizovala vojvođanska adminsitracija što je takođe dokaz da se samo Vojvodina razvija.

Republička Vlada, rekao je, na svakom koraku pokušava da dezavuiše razvojne projekte, ali i fondove koje Vojvodini pripadaju pokazujući time da je spremna da dva miliona građana drže kao zatočnike neostvarenih političkih ambicija.

„Sa druge strane očigledan je nedostatak stručnosti i razumevanja specifičnosti Vojvodine. Umesto da snažno podrže privredni razvoj Vojvodine, ova republička administracija će biti upamćena po prodaji najplodnijih vojvođanskih oranica strancima i uništavanju vojvođanskih poljoprivrednika, kao i pokušaju gašenja Elektrovojvodine“, zaključio je Vasin.

On je poručio i da sve dok postoji strah od bogate i razvijene Vojvodine, nema ni napretka Srbije.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga