Vasin: Umanjen značaj socijalnog dijaloga

Pokrajinski sekretar je postavio danas i pitanje obnove dijaloga

28. jul 2014

Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin ukazao je danas da je povodom nedavno usvojenih izmena Zakona o radu i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju izostao dijalog socijalnih partnera.

Predstavnik pokrajinske vlade ocenio je na današnjoj sednici pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta (PSES) da je donošenje Zakona o radu moralo proći socijalni dijalog, bez koga se, kako je dodao, o sudbini radnika nemože odlučivati.

„U ovakav dijalog moraju biti uključeni predstavnici sindikata, poslodavaca i vlasti, kako bi se zajednički postigao dogovor“, istakao je Vasin.

Prema njegovim rečima, socijalni partneri su mišljenja da se oko suštinskih promena mora dogovarati, jer je dogovor ljudska tekovina koja može dovesti do rešenja.

„Ukoliko izostane dijalog, dolazi do mnoštva konflikata. PSES  predstavlja mesto gde se neguje suštinski dijalog“, rekao je on.

Pokrajinski funkcioner je dodao da se iz perspektive poslodavaca nove vrednosti stvaraju u privredi.

„A oni očekuju da dođe do očuvanja postojećih radnih mesta i otvaranja novih, kao i poboljšanja životnog standarda. Ove promene predstavnici poslodavaca vide kao početak kompromisa, jer novi Zakon o radu treba da predstavlja okvir uređenja odnosa između poslodavaca i radnika“, napomeuo je Vasin.

Ipak, dodao je, neprihvatljiva je činjenica da je izostala javna rasprava i učešće PSES, te da deo odgovornosti snose i sindikalne organizacije.

Vasin je ukazao i da su poslodavci stava da je potrebno privredni ambijent uskladiti sa realnim stanjem „na terenu“, koji uslovljava mere zapošljavanja.

„S obzirom da je izostala javna rasprava povodom ovih zakona, značajno je da se čuje reč socijalnih partnera. Smatram da je ovakvim donošenjem zakona značaj socijalnog dijaloga u Srbiji znatno umanjen. Dugi niz godina nastojimo da istrajemo u borbi da se jedna od najvrednijih evropskih tekovina, socijalni dijalog, uvede u praksu u našoj zemlji“, poručio je pokrajinski sekretar.

Vasin je postavio i pitanje obnove dijaloga.

„Posledice mogu da budu veoma ozbiljne, jer je izostala i solidarnost samih socijalnih partnera. Pokušaćemo da u AP Vojvodini očuvamo socijalni dijalog u okviru PSES-a“, rekao je Vasin.

On je zaključio i da je  stvoren je sukob između sveta rada i sveta kapitala usled nedostatka dijaloga i javne rasprave.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga