Vasin: U Vojvodini studira više Roma nego u celoj Evropi zajedno

Roma gotovo da nema u institucijama, od lokalnih samouprava do republičkih organa

29. okt 2014

Pokrajinski sekretar za privredu i zapošljavanje Miroslav Vasin izjavio je danas da na Univerzitetu u Novom Sadu studira više romskih studenata nego ukupno u celoj Evropi.

„U ovom momentu, prema zvaničnim podacima, imamo više upisanih romskih studenata na Univerzitetu u Novom Sadu nego cela Evropa zajedno. Isto je tako i u srednjim školama”, rekao je Vasin.

On je podsetio da je politika za unapređenje položaja Roma priznata i od strane Evropske unije, kao jedna od najbolje vođenih regionalnih politika u ovoj oblasti u celoj Evropi.

“Mi smo kompletnu našu akciju usmerili na obrazovanje, stanovanje i zapošljavanje. Podstakli smo osnivanje brojnih preduzeća i zanatskih radnji, čiji su osnivači Romi“, kazao je Vasin.

Pokrajinska vlada dodelila je danas ugovore sa predstavnicima opština i gradova iz Vojvodine za unapređenje položaja Roma.

Opštinama Ruma, Inđija i Vršac dodeljeno je po 240.000 dinara za angažovanje koordinatora za romska pitanja u periodu od šest meseci. Na taj način, ukupno 13 lokalnih samouprava u Vojvodini će imati koordinatora za romska pitanja.

Osam opština dobilo je sredstva za izradu lokalnih akcionih planova za Rome, u ukupnoj vrednosti od million dinara, a cilj je da se sagleda situacija i predlože rešenja za poboljšanje položaja Roma u tim opštinama. Sredstva su dobile opštine Ruma, Sremski Karlovci, Inđija, Ada, Novi Bečej, Sremska Mitrovica, Bač, Žitište i Vršac.

Miroslav Vasin je rekao da je interesovanje bilo veće od mogućnosti finansiranja i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da društvo prepoznaje ova pitanja i želi da pomogne u njihovom rešavanju.

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović je kao suštinski problem svoje zajednice naveo da Roma “gotovo da nema” u institucijama, od lokalne samouprave pa do republičkih organa. „Cilj je da se mladi obrazovani Romi nađu kao ravnopravni partneri, počevši od lokalnih samouprava do republičkih organa, kao i u međunarodnim i domaćim institucijama, u rešavanju brojnih pitanja i problema koje mi imamo kao entitet“, rekao je Jovanović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga