Vasin: Štetan predlog o gašenju pruga

Predloženo gašenje železničkog saobraćaja na 20 deonica, od čega je 14 u Vojvodini, u kojoj se nalazi 45 odsto pruga

09. jun 2016

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Miroslav Vasin zatražio je danas od Vlade Srbije da ne usvoji predlog Ministarstva saobraćaja o gašenju železničkog saobraćaja na 20 deonica u Srbiji, od čega su 14 na teritoriji Vojvodine i ocenio da je taj predlog “štetan i loš”.

“Vojvodini je potrebna železnica i svako onaj ko razmišlja o gašenju pruga a ne o njihovoj revitalizaciji, radi u korist njene štete”, naveo je Vasin u saopštenju za javnost.

Dodao je da je “posebno katastrofalna” činjenica da pruge dođu u stanje u kojem se danas nalaze.

Prema njegovim rečima, na teritoriji Vojvodine ukupna dužina pruga je 1735,5 kilometara, što znači da se 45 odsto od ukupne dužine pruga u Srbiji nalazi u Vojvodini.

“Oko 700 kilometara su industrijski koloseci kojima upravljaju vlasnici tih pravnih lica, a koji su povezani sa javnim prugama. Troškovi prevoza su u ceni svakog proizvoda daleko manji, ukoliko se koristi železnički a ne drumski prevoz. Zato je za privredu izuzetno štetna svaka ideja o gašenju železničkog saobraćaja”, rekao je Vasin.

Podsetio je da je Pokrajinski sekretarijat za privredu inicirao izradu Elaborata modela železničkog saobraćaja u Vojvodini, koji je izradio Fakultet tehničkih nauka, prema kome se revitalizacija železničkog saobraćaja može izvršiti u više faza.

“Taj elaborat apsolutno pokazuje ekonomsku opravdanost revitalizacije zapuštenih pruga, a ne njihovo gašenje”, poručio je Vasin.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga