Vasin: Socijalni dijalog u Srbiji se fingira

U razvijenim demokratijama praksa je da socijalni partneri budu uključeni u procese u kojima se odlučuje

23. okt 2015

Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin ocenio je danas da se sindikati i poslodavci pitaju samo onda kada je potrebno demagoški opravdati poteze vlasti, a da se socijalni dijalog u Srbiji „fingira“.

Vasin je na seminaru posvećenom ulozi žena u sindikalnoj organizaciji istakao da je dobar socijalni dijalog u Vojvodini „kap u moru“, te da je neophodno da postoji centralno mesto u Beogradu, gde bi se socijalni dijalozi po regionima pretvarali u sveobuhvatni socijalni dijalog na nivou republike.

„Danas imamo za jedno društvo apsolutno nedozvoljenu situaciju da se minimalna zarada određuje van socijalnog dijaloga, da se zakoni kojima se regulišu radni odnosi i drugi odnosi koji se tiču zaposlenih ljudi usvajaju bez prethodne procedure koja apsolutno treba da uključi socijalni dijalog. To je nešto što je veoma loše, i mi iz Vojvodine smo ukazivali na to da nije dobro da se socijalni dijalog isključi iz tako važnih pitanja“, kazao je Vasin.

On je dodao i da je u protekloj deceniji socijalni dijalog u Vojvodini na nivou koji omogućava da socijalni partneri raspravljaju o najvažnijim temama koje se tiču privrede, kao i zakona koji se donose u republičkoj Skupštini.

Prema njegovim rečima, jedno od najvećih postignuća socijalnog dijaloga u Vojvodini je to što pokrajinski budžet ne ide na razmatranje i usvajanje u Skupštinu Vojvodine, dok ne dobije „zeleno svetlo“ Pokrajinskog socijalnog saveta, u čijem radu učestvuju predstavnici reprezentativnih sindikata u Vojvodini, Unije poslodavaca Vojvodine i Pokrajinske vlade.

„To je praksa koja bi trebalo da zaživi na svim nivoima, jer je u razvijenim demokratijama u Evropi praksa da socijalni partneri budu uključeni u procese u kojima se odlučuje o promenama zakona i o budžetima“, naveo je pokrajinski sekretar.

Predsednik Udruženog sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović ocenio je da je socijalni dijalog u Vojvodini na višem nivou nego u drugim delovima Srbije.

On je poručio i da je pitanje položaja žena kroz elemente radnih odnosa važno za jedno društvo.

„Sindikat Sloga vodi računa o rodnoj ravnopravnosti. Jedini smo sindikat koji statutom ima propisan procenat žena u svim organima, a minimum jedna žena mora biti potpredsednik“, kazao je Veselinović.

Predsednik sindikata Sloga je ocenio i da su žene hrabrije od muškaraca kada se odluče za učešće u sindikalnom organizacijama.

Na trodnevnom seminaru, koji je organizovan u hotelu „Termal Vrdnik“, biće održana i predavanja posvećena bezbednosti na radu, mobingu i poboljšanju komunikacionih veština.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga