Vasin: Saradnja republike i pokrajine nije bila dobra

Predlozi i mišljenja vojvođanske strane nisu bili uvažavani

04. mar 2016

Potpredsednik Vlade Vojvodine i predsednik pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Miroslav Vasin izjavio je danas da ne deli mišljenje dva predsednika Pokrajinske i Republičke Skupštine da je saradnja te dve institucije u protekle dve godine bila dobra i da su predlozi i mišljenja vojvođanske strane bili uvažavani u tom odnosu.

Predsednici Maja Gojković i Ištvan Pastor izjavili su nakon današnjeg sastanka u Novom Sadu, na kojem su razgovarali o usklađivanju datuma izbora na pokrajinskom, republickom i lokalnom nivou, da je njighova saradnja u protekle dve godine bila otvorena i iskrena, te da je republički parlament bio otvoren za sve predloge pokrajinske skupštine.

„Ne vidim kako se može reći da je saradnja bila dobra  ako imate nekoliko zakonskih inicijativa koje u Skupštini Srbije nisu bile prihvaćene, nijedan predlog pokrajinske Skupštine nije doživeo svoju verifikaciju u republičkom parlamentu, a Pokrajinska Vlada je nekoliko puta tražila sastanke sa Vladom Srbije koji su bili preduslov za saradnju skupština i usvajanja akata koji su bii predlog Skupštine Vojvodine“, rekao je Vasin uopči današnje sednice Skupštine Vojvodine.

On je rekao da ta izjava može biti uredu samo ukoliko se pod saradnjom smatraju formalno – pravna pitanja kao što je usklađivanje datuma izora.

„Dobrom saradnjom bi se moglo nazvati situacija kada bi neka inicijativa izskupštine bila usvoja, ukoliko bi neka ideja bila podržana ili usvojen predlog izmena i dopuna zakona. Ili da je bar da je pokrajina dobila odgovor zašto njene inicijative ne prolaze, a nema iza te izjave ni dokumenta koji je potvrđuju. Krivica za to je na Republičkoj Vladi“, rekao je Vasin.

On je najavio da DS sa nekoliko stranaka pregovara o koailicionom nastupu na predstojećim pokrajinskim izborima, koji će najverovatnije biti raspisani 22. marta.

Vasin je dodao da još uvek od stranaka sa kojima DS pregovara nema ovlašćenje da govori koje su, ali da je doneta odluka unutar DS da žele da sklope koalicioni sporazum sa Demokratskom strankom vojvođanskih Hrvata.

„To je definitivno, a u koaliciji će biti još nekoliko stranaka, koje će biti poznate sledeće nedelje, nakon što razgovori i pregovori budu privedeni kraju“, kazao je Vasin.

Pokrajinska Skupšina danas zaseda poslednji put u ovom sazivu, a na samom početku zasedanja poslanik srppske napredne stranke Ladislav Tomić, obavesti je da napušta taj poslanički klub, ali još uvek nije rekao gde će preći.

Početak zasedanja obelezio je i protest Omladine DS ispred zgrade Skupštine, odnosno performans kojim su oni želei da predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković uruče ček na iznos od 400 miliona koji je grad Novi Sad morao da plati zbog problema sa preduzećem ATP Vojvodina, jer je ona tada bila gradonačelnica Novog Sada.

Evropska komisija je ranije aferu oko ATP Vojvodine stavila na spisak 24 sporne privatizacije u Srbiji, kao jedini sluccaj privatizacije u kojem je oštechen investitor.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga