Vasin: Prestati sa neodgovornim izjavama o RBV

Ako je Razvojna banka leglo kriminala, onda je to i Narodna banka Srbije

01. nov 2012

Vojvođanski sekretar za privredu Miroslav Vasin pozvao je danas visoke republičke funkcionere da u javnosti prekinu da iznose sumnje ili tvrdnje da u Razvojnoj banci Vojvodine (RBV) postoji kriminal i da ga treba istražiti.

Vasin je na konferenciji za novinare u Novom Sadu apelovao na funkcionere da prestanu i sa iznošenjem mišljenja da je odluka Vlade i Skupštine Vojvodine da dokapitalizuje RBV sa 150 milijardi dinara suluda.

“Takve izjave predstavljaju direktan vid pritiska i nanošenja štete banci, deponentima i klijentima. Kada ljudi čuju takve izjave, onda osete zebnju i strah prema banci u koju su do danas imali veliko poverenje”, rekao je Vasin.

On je pozvao sve koji iznose sud o radu banke da se jasno opredele da li u tim izjavama misle na Metals banku ili na RBV koja je nastala nakon što je Vlada Vojvodine postala većinski vlasnik te banke.

“To je veoma bitan podatak jer smo na molbu tadašnjeg guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića dokapitalizovali banku i od onda traje neprestani nadzor NBS. Ako se misli na kriminal u RBV, onda se direktno u vezu sa tim dovodi i NBS”, rekao je Vasin.

Vojvođanski sekretar za privredu rekao je da RBV posluje uzlaznom putanjom po pitanju likvidnosti i da će u narednom periodu predstavljati jedan od najvažnijih instrumenata razvoja Pokrajine.

“Skupština Vojvodine, uz burnu poslaničku polemiku, donela je prošle nedelje odluku odokapitalizaciji banke. Sada kada je odluka doneta smatram da je štetno da se nastavlja kampanja zastrašivanja”, rekao je Vasin i upozorio funkcionere da iznošenje tvrdnji o kriminalu u RBV, pre nego to učine nadležni organi, nisu dozvoljene po zakonu.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su u RBV na desetine miliona evra i da će insistirati na toj istrazi, jer je u pitanju “jedna od najvećih pljački u zemlji Srbiji”.

Dačić je u intervjuu za dnevni list Informer da je o tome već govorio u javnosti, ali da ta istraga ide slabo, a da na momente izgleda kao da neko pokušava za zaštiti neke političke moćnike.

„Koliko sam obavešten čak oko 75 odsto plasmana RBV je nenaplativo. Cenu tog lopovluka svi zajedno plaćamo kroz dokapitalizaciju na kojoj insistira pokrajinska vlast, iako smo svi mi u Beogradu protiv toga“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao policija i tužilaštvo treba da odrade svoj deo posla, a da se „Specijalno tužilaštvo u ovom slučaju, najblaže rečeno, ponaša vrlo neobično“.

„Nedopustivo je da u Srbiji bilo ko koči istragu milionske pljačke. Ako je to nekada možda i moglo, sad više ne može“, rekao je Dačić.

Slične izjave prethodnih dana davao je i ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić, koji se i javno usportivio odluci o dokapitalizaciji RBV.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga