Vasin pozvao Skupštinu Srbije da prvo usaglasi Zakon o radu

Ukoliko bi bio usvojen tekst zakona koji nije kreiran kroz socijalni dijalog, to bi značilo kršenje temeljnih evropskih principa

02. jul 2014

Nedopustivo je upućivati u proceduru usvajanja tekst Zakona o radu koji nije proizašao iz socijalnog dijaloga reprezentativnih sindikata i reprezentativnih udruženja poslodavaca, uz učešće predstavnika organa vlasti, ocenio je danas pokrajinski sekretar Miroslav Vasin.

On je u saopštenju naveo da bi, ukoliko bi bio usvojen tekst zakona koji nije kreiran kroz socijalni dijalog, to značilo kršenje temeljnih evropskih principa koji komunikaciju poslodavaca i sindikata posmatraju kao jednu od evropskih vrednosti.

Vasin je dodao da ovakvo ponašanje nije u saglasnosti sa opredeljenjima Međunarodne organizacije rada.

„Iz socijalnog dijaloga, saglasnošću predstavnika poslodavaca i sindikata, mora proisteći svako rešenje koje se tiče ekonomskog i socijalnog položaja radnika, i zato je odgovornost za drugačiji način donošenja podjednako na strani državnih organa, reprezentativnih sindikata i reprezentativnog udruženja poslodavaca“, navodi se u Vasinovom saopštenju.

Pokrajinski sekretar je napomenuo da Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova apeluje i poziva sve socijalne partnere u Srbiji da insistiraju na socijalnom dijalogu pri donošenju Zakona o radu.

„A Skupštinu Srbije poziva da ne razmatra tekst predloga Zakona o radu koji nije usaglašen između socijalnih partnera“, naveo je on.

Ovakvo ponašanje, poručio je Vasin, bi potpuno obezvredilo evropski put Srbije u oblasti rada, zapošljavanja i socijalne zaštite.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga