Vasin pozvao Nemce da kupuju kuće u Vojvodini

"Ni ludilo devedetetih na Balkanu nije uspelo da se primi u Vojvodini"

29. jul 2013

Vojvođanski sekretar za privredu Miroslav Vasin najavio je danas da će pokrajinska vlada od sledeće godine započeti da sprovodi program otkupa starih i napuštenih kuća u vojvođanskim selima, koje će dodeljivati mladim bračnim parovima, s ciljem da se ožive sela u toj pokrajini.

Vasin je rekao u Vojvodini danas postoji „ogroman broj“ napuštenih kuća, koje se, zajedno sa dvorištima, mogu kupiti po cenama od pet do deset hiljada evra.

„Pokušaćemo da pronađemo novac i da napuštene kuće pretvorimo u prednost. Cilj je da država otkupi, renovira i dodeli mladim bracnim parovima koji žele da žive u selu te kuće besplatno na korišćenje na 10 godina, a ako odluče da ostanu da žive tu, onda ćemo traziti način da otkupe kuće“, objasnio je Vasin.

Dodao je da se projekat naročito odnosi na sela u blizini većih gradova u Vojvodini, gde bi mladi, koji su sada podstanari u gradovima, mogli da žive a da nastave da rade u gradu.

„Oni bi živeli na saelima, sa svojom decom, a samim tim bismo podmladili sela“, kazao je Vasin i dodao da je Vlada Vojvodine konkurisala za taj projekat i kod Evropske unije.

Vasin je u razgovoru sa delegacijom podunavskih Nemaca, među kojima su i potomci Nemaca koji su živeli u Vojvodini do kraja Drugog svetskog rata, rekao da i stranci mogu da kupe napuštene kuće po Vojvodini, jer za to nema pravnih prepreka.

„Svaki nemački građanin je apsolutno dobrodošao da kupi kuću ovde“, poručio je Vasin.

On je pozvao Nemce da razmisle i o mogućnosti da ulože sredstva u renoviranje kuća u Vojvodini i da na taj način razvijaju turizam, po ugledu na sličan primer iz susedne Mađarske.

„Ovde se sasvim udobno može živeti sa mnogo manje novca nego u Nnemackoj. Veliki broj nemačkih penzionera provodi dobar deo godine u Mađarskoj“, naveo je Miroslav Vasin.

On je rekao da je Vojvodina „najveći adut“ Srbije na putu ka EU, jer je ta pokrajina „Evropa u malom“.

„Ni ludilo devedetetih na Balkanu nije uspelo da se primi u Vojvodini, koja je na neki način ostala pošteđena svih užasa koji su se tada dešavali na Balkanu“, kazao je Vasin.

Delegacija podunavskih Švaba nalazi se u poseti Vojvodini, a čine je Švabe koje su rođene u Vojvodini, u mesto Stanišić, i njihovi potomci.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga