Vasin posetio Generalni konzulat Crne Gore u Sremskim Karlovcima

Jačanje saradnje između crnogorskih i vojvođanskih institucija

15. okt 2015

Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin posetio je danas Generalni konzulat Crne Gore, koji je letos otpočeo sa radom u zgradi Magistrata u Sremskim Karlovcima. Vasin je prilikom sastanka sa generalnim konzulom Miodragom Kankarašom istakao da je cilj današnje posete jačanje saradnje između crnogorskih i vojvođanskih institucija, u okviru ukupne sardnje država Srbije i Crne Gore.

Potpredsednik Pokrajinske vlade je ocenio pozitivnim i osnivanje Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne zajednice i napomenuo da će delovanje tog Saveta sigurno doprineti boljem položaju crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji, ali i unapređivanju kulturnih i drugih vidova postojeće saradnje između dva naroda.

„Sigurno je da će Pokrajinska vlada dati pun doprinos funkcionisanju ove institucije, kao i ukupnoj razmeni privrednih i kulturnih dobara između opština na teritoriji Vojvodine i opština u Crnoj Gori. A u okviru ukupne privredne saradnje Srbije i Crne Gore trudićemo se da uloga Vojvodine bude što značajnija“, naveo je Vasin.

On je istakao i da je otvaranje crnogorskog konzulata u Vojvodini veoma značajno i izrazio uverenje da će upravo iz tog razloga, rezultati ukupne saradnje sa Crnom Gorom ostvariti značajan uspeh.

Vasin je ovom priliom uputio i zvaničan poziv generalnom konzulu Crne Gore da poseti Pokrajinsku vladu.

Miodrag Kankaraš je objasnio da je otvoreni konzulat u zgradi Magistrata drugi crnogorski konzulat u Srbiji, pored odeljenja koje radi pri ambasadi u Beogradu. On je dodao da će konzulat u Vojvodini funkcionisati kao stalna misija Crne Gore, gde se zastupaju, štite i promovišu interesi i pruža konzularna zaštita državljanima Crne Gore.

„Crna Gora je osetila potrebu da na jedan kvalitetniji način vodi računa o svojoj dijaspori, a najbrojnija crnogorska populacija koja se iselila je upravo ovde. Stoga je bilo prirodno da Crna Gora otvori ovaj Konzulat u Srbiji. Isto tako, važno je da vodimo računa i o nečemu što se zove ekonomska diplomatija. Zadatak nam je  povezivanje dve privrede, pogotovo u turizmu. Crna Gora je bila i zemlja  partner na  Novosadskom sajmu, gde je pružila ruku partnerstva svakom građaninu Srbije i Vojvodine“, kazao je Kankaraš.

On je poručio da je osnovni zadatak crnogorskog konzulata, pored jačanja saradnje između Crne Gore i Srbije, odnosno Vojvodine, čuvanje mostova saradnje pripadnika crnogorske nacionalne zajednice sa svojom maticom.

Na sastanku je istaknuto i da će crnogorski državljani u svojem konzulatu u Sremskim Karlovcima moći, između ostalog, da dobiju izvode iz knjiga rođenih, venčanih ili umrlih ili izvode o državljanstvu.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici drugih pokrajinskih sekretarijata, kao i članovi Nacionalnog saveta crnogorske zajednice u Vojvodini.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga