Vasin: Pokrajinska vlast umanjuje prava manjina na informisanje

Slučaj Službenog lista Vojvodine

19. jun 2017

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Miroslav Vasin optužio je danas pokrajinske vlasti da umanjuju prava nmanjinskih nacionalnih zajednica na informisanje na maternjem jeziku.

Vasin je to saopštio povodom nedavne odluke Skupštine Vojvodine po kojoj se Službeni list te pokrajine sastoji iz tri dela, opšteg, posebnog i oglasnog, a da se na jezicima nacionalnih manjina objavljuje samo opšti deo, dok se na srpskom objavljuju sve tri dela.

Do sada se na jezicima nacionalnih manjina objavljivao ceo Službeni list Vojvodine. U pokrajinskom parlamentu službeni jezici su, pored srpskog, i mađarski, slovački, rusinski, rumunski i hrvatski.

“Ovakva odluka Skupštine Vojvodine je apsolutno suprotna svim zalaganjima za poštovanje prava nacionalnih zajednica, multietničkom karakteru Vojvodine, a postoje ozbiljne indicije da je suprotna Ustavu Srbije i Statutu Vojvodine”, naveo je Vasin u saopštenju za javnost.

Ocenio je da se ovakvom odlukom građani Vojvodine dele na one kojima je na njihovom jeziku dostupan svaki akt i na one kojima su, na maternjem jeziku, dostupni samo neki akti.

“Tako, na primer, pripadnici nacionalnih zajednica neće više biti u mogućnosti da čitaju tekstove konkursa Pokrajinske vlade na svom jeziku”, naveo je Vasin.

Pokrajinska vlada i skupština su kao argumente za donošenje ove odluke naveli dugotrajno kašnjenje u štampanju Službenog lista Vojvodine na jezicima nacionalnih zajednica i višegodišnje nedovoljne kapacitete Odeljenja za prevodilačke poslove za prevođenje tog Službenog lista.

“Iako je ovaj razlog racionalan, njegovo rešenje treba tražiti u povećanju broja izvršilaca i organizaciji rada, a ne u ukidanju štampanja značajnog dela Službenog glasnika na jezicima nacionalnih zajednica. Još je neprihvatljivije obrazloženje Pokrajinske vlade da se ukidanjem štampanja značajnog dela Službenog glasnika neće smanjiti njihova prava, nego, naprotiv, ‘omogućiće da pravo na informisanje koje je do sada bilo ostvarivano samo delimično, uz ogromne zaostatke te faktički i nije bilo ostvareno, sada bude ostvareno za opšte akte u punom obimu’. Apsolutno je nedopustivo da se smanjenje prava prikazuje kao njihovo povećavanje”, poručio je Vasin.

Ocenio je da se takvim odlukama relativizuje utisak evropskih institucija koje Vojvodinu ističu kao svetao primer multietničnosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga