Vasin: Partizanski pokret je jedini autentični antifašistički pokret

Svečani skup boraca, omladine i građana na Iriškom vencu

07. jul 2013

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin izjavio je danas da za Vladu Vojvodine „nema dileme“ da je partizanski pokret jedini autentičan antifašistički pokret na ovim prostorima.

“Zbog toga smo pre mesec dana u Vrbasu obeležili i 70 godina od bitke na Sutjesci, u kojoj je stradalo 7.500 naših boraca”, rekao je Vasin, koji je povodom 72. godišnjice podizanja antifašističkog ustanka u Srbiji položio venac na Spomenik slobode na Iriškom vencu.

„Danas se klanjamo senima onih koji su dali svoj život za slobodu i ideale, ali istovremeno odajemo priznanje i poštovanje vama koji ste bili njihovi saborci i koji ste pošli u borbu za slobodu sa namerom da, ako je potrebno date i svoje živote. Vi zaslužujete najveće poštovanje svih nas, ali i budućih generacija”, rekao je Vasin.

Dodao je da je danas potrebno mnogo više nego ranije ukazivati na to da je fašizam najveće zlo koje je zadesilo čovečansto, da je zlo koje nikada nije iskorenjeno.

“Danas u svetu, ali i u našem društvu ima mržnje, netolerancije, svađe, nesloge, odnosno mnogo elemenata koji čine fašizam, i zato je veoma važno da obelažavamo sve manifestacije koje se tiču antifašističke borbe u Srbiji”, naveo je Vasin.

Na današnji dan, 7. jula 1941. godine, posle narodnog zbora na tradicionalnom vašaru u Beloj Crkvi, došlo je do okršaja između kvislinške žandarmerije i pripadnika novoformiranog lokalnog partizanskog odreda.

Taj događaj predstavljao je početak antifašističkog ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu.

Spomenik slobode na Iriškom vencu predstavlja simbol narodnooslobodilačkog otpora fašističkim okupatorima

Svečani skup boraca, omladine i građana, povodom 72. godišnjice podizanja antifašističkog ustanka u Srbiji, organizovao je Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Vojvodine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga