Vasin: Nove pokrajinske vlasti upropastile sve što je učinjeno za Rome

Za manje od godinu dana, devastirani programi za unapređenje položaja Roma, po kojima je Vojvodina bila jedinstvena u Evropi

08. apr 2017

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Miroslav Vasin čestitao je danas Međunarodni dan Roma i optužio pokrajinske vlasti da su za manje od godinu dana “devastirale” sve napore koje je činila bivša Pokrajinska vlada na poboljšanju položaja Roma u Vojvodini.

“Sve što smo činili na poboljšanju položaja Roma, vlast Srpske napredne stranke je devalvirala za manje od godinu dana. Kancelarija za inkluziju Roma, kao jedinstvena tog tipa u Evropi, premeštena je u podrumske prostorije, umanjen joj je budžet, na mestu pomoćnika sekretara u Sektoru za unapređenje položaja Roma nalazi se osoba koja nije Rom, u Visokoj školi za obrazovanje vaspitača na romskom jeziku, u Vršcu, posle skoro 10 godina, prvi put nema stipendija za romske studente”, naveo je Vasin u saopštenju za javnost.

Dodao je da su bez stipendija ostali i srednjoškolci, koordinatori za romska pitanja su dobili otkaze u skoro svim opštinama, više ne postoje namenski konkursi za Rome, prvi put posle više od 10 godina i otvorenih preko 150 preduzeća i radnji čiji su osnivači Romi kroz podršku Pokrajinske vlade, danas nema sredstava za tako nešto, mere afirmativne akcije za upis srednjoškolaca i studenata gotovo da su zaustavljene.

Svršeni studenti, magistri i doktori nauka Romi, danas ne dobijaju šansu kao što su je dobijali u prethodnim godinama, a edukacije za Rome su potpuno marginalizovane, naveo je Vasin.

Podsetio je da je Program za poboljšanje položaja Roma u Vojvodini bio jedinstven u Evropi, pa su predstavnici pokrajinskih vlasti bili pozivani da ga prezentuju i u zemljama EU, a u svim izveštajima EU o napretku Srbije je bio posebno pohvaljivan.

“Osnovali smo Kancelariju za inkluziju Roma, jedinstvenu u Evropi, stipendirajući svako romsko dete koje želi da se školuje, podigli smo broj romskih studenata na nekoliko stotina sa nekoliko desetina, broj srednjoškolaca je još značajnije povećan. Otvorili smo u Vršcu prvu visokoobrazovanu ustanovu u Evropi gde se nastava izvodi na romskom jeziku, kao i prvu biblioteku na ovom jeziku”, podsetio je Vasin.

Naveo je da su bivše pokrajinske vlasti kroz posebne programe osnovale više od 150 malih preduzeća i radnji čiji su vlasnici Romi i da su se posebno ponosili činjenicom da je veliki broj Romkinja bio među njima.

“Asfaltirali smo ulice u romskim naseljima, pomagali pri adaptaciji kuća i izgradnji kupatila. Skoro sve opštine u Vojvodini imale su koordinatore za romska pitanja, mlade i obrazovane Rome koji su brinuli o svojim sunarodnicima u toj opštini. Ni jedna regionalna vlast u Evropi nije imala Rome na istaknutijim položajima od naše Pokrajinske vlade, direktor Kancelarije za inkluziju Roma je bio Rom, kao i većina zaposlenih, a pomoćnica pokrajinskog sekretara je bila Romkinja koja je vodila poseban sektor za poboljšanje položaja Roma”, podsetio je Vasin.

On je rekao da se Međunarodni dan Roma svečano obeležavao svake godine u sali Skupštine Vojvodine, jer je to bio izuzetno značajan dan.

“Siguran sam da će ponovo doći vreme kada ćemo biti u prilici da nastavimo realizaciju programa koji su danas prekinuti”, poručio je Vasin, koji je bio potpredsednik Porkajinske vlade u prošlom mandatu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga