Vasin: Moguća vanredna sednica zbog paora

Pokrajinska vlada će zaštititi interese poljoprivrednika i građana Vojvodine

29. mar 2016

Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin izjavio je danas da će ta institucija predložiti sazivanje vanredne sednice Skupštine Vojvodine na kojoj će se razmatrati situacija oko državnog poljoprivrednog zemljišta, ukoliko to bude predlog resornog pokrajinskog sekretarijata.

Odbor za poljoprivredu Skupštine Vojvodine doneo je prošle nedelje zaključak kojim se Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu predlaže da, preko Pokrajinske vlade, u što kraćem roku razmotri probleme sa zakupom poljoprivredne zemlje i predloži mere iz svoje nadležnosti, kao i da pedloži sazivanje vanredne sednice vojvođanske Skupštine.

Miroslav Vasin je za RTV kazao da je na resornom sekretarijatu da predloži dalje korake, a da će, u skladu sa dobrim koalicionim odnosima, predlog za sazivanje vanredne sednice Pokrajinska vlada prihvatiti.

„Zaključak Vlade Srbije kojim se legalizuje uzurpacija državnog poljoprivrednog zemljišta je do sada nezapamćen primer legalizacije nečega što ne može biti legalizovano“, ocenio je potpredsednik Pokrajinske vlade.

On je dodao da se time šalje loša poruka poljoprivrednicima i da će takva politika imati loše posledice i stvoriti haos.

„Mi se protivimo takvom zaključku Vlade Srbije jer se njime potvrđuje da je u Srbiji isplativije biti neko ko radi protivzakonito i da će takav bolje proći od onih koji poštuju zakone“, poručio je Vasin.

Prema njegovim rečima, poslednja odluka republičke Vlade je nastavak loše politike, koja je započela prodajom zemlje arapskim investitorima.

„Nastavila se donošenjem izmena i dopuna Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, kojima se paorima oduzima 30 odsto zemlje u svakoj lokalnoj samoupravi, potom i velikim smanjenjem subvencija, a ovo je samo finiš“, kazao je Vasin.

Potpredsednik Pokrajinske vlade je poručio da će se ta institucija suprotstaviti takvom trendu i da će zaštititi interese poljoprivrednika i građana Vojvodine.

„Neshvatljivo je zbog čega se u kontinuitetu donose loše odluke po poljoprivredu, koja je glavni resurs Vojvodine, pa samim tim i po građane Vojvodine“, kazao je Vasin.

Vlada Srbije donela je 11. marta zaključak kojim se lokalnim samoupravama preporučuje da omoguće poljoprivrednicima koji nelegalno obrađuju državnu poljoprivrednu zemlju da prijave površinu koju su uzurpirali i plate za tu zemlju prosečnu cenu.

Predlog upućen u petak

Kako je za RTV rečeno u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu predlog konkretnih mera, među kojima je i sazivanje vanredne sednice Skupštine Vojvodine, upućen je i formalno prošlog petka i očekuje se da će se o njemu raspravljati na prvoj narednoj sednici vojvođanske Vlade.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga