Vasin: Ko je dao dozvolu za izgradnju nuklearke na granici

Vojvodina je deo Srbije koji je najugroženiji

18. nov 2015

Potpredsednik Pokrajinske vlade i komandant Štaba za vanredne prilike Vojvodine Miroslav Vasin zatražio je danas od Vlade Srbije da odgovori da li je tačno da je dala “zeleno svetlo” za izgradnju novih pogona mađarske nuklearke “Pakš 2”.

Vasin je u saopštenju za javnost naveo da “kategorički zahteva” od Vlade Srbije da saopšti da li je ta informacija tačna, kao i da kaže ko je dao odobrenje za takav opasan posao, s obzirom da bi nuklearka trebalo da se nalazi na svega 63 kilometra od granice sa Mađarskom.

“Ozbiljnost ove teme i mogući rizici i posledice ukoliko bi došlo do akcidenta na nuklearnom reaktoru zahtevaju potpuno uključivanje i naučne i stručne javnosti”, naveo je Vasin.

Prema njegovim rečima, Vojvodina je deo Srbije koji je najugroženiji i sa aspekta zdravlja građana, kao i sa aspekta zaštite životne sredine u slučaju akcidenta.

“O značaju činjenice da je Vojvodina žitnica Srbije i sagledavanju rizika i sa tog aspekta ne bih posebno govorio”, rekao je Vasin i zatražio uključivanje Pokrajinske vlade, Univerziteta u Novom Sadu i drugih stručnih institucija iz Vojvodine u raspravu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga