Vasin: Klasteri prioritet privrednog razvoja

Nijedan naš proizvođač nema dovoljne količine robe da bi bio konkurentan na velikim tržištima

16. sep 2013

U Vojvodini postoji 20 klastera u oblasti metalske industrije, IT sektora, turističke delatnosti i proizvodnje vina, a strateški cilj pokrajinske vlade je da do sledeće godine sve proizvodne oblasti budu povezane u klastere, izjavio je danas pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin.

„Nema unapređenja privrede u Srbiji i Vojvodini ukoliko ne promenimo strateški način razmišljanja, svest i radne navike u našem društvu“, rekao je Vasin na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, klasteri su jedan od glavnih strateških pravaca za dalji privredni napredak u zemlji, jer jedino kroz organizovano udruživanje domaćih privrednika može da se postigne konkurentnost domaće privrede na stranim tržištima.

„Udruživanje preduzeća je uslov koji treba da ispunimo kako bismo odgovorili na složene zahteve tržišta Evropske unije, kao i Rusije, Belorusije i Kazhstana gde jedini u Evropi imamo povlašćen pristup. Nijedan naš proizvođač nema dovoljne količine robe da bi bio konkurentan na pomenutim tržištima“, kazao je Vasin.

Stoga je organizovani nastup privrednika neophodan, jer obezbeđuje potrebnu količinu robe, a ujedno smanjuje troškove izvoza putem zajedničkog nastupa, dodao je Vasin.

Profesor Slobodan Morača sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada rekao je da se kroz klastere stvara okruženje u kojima mala i srednja preduzeća mogu da se razviju, što je glavni cilj.

Na konferenciji za novinare predstavljen je projekat Cluster PoliSEE – Politika razvoja klastera u jugoistočnoj Evropi.

Vrednost ovog regionalnog projekta, u koji je uključeno 11 zemalja u 27 regija, iznosi pet miliona evra.

Partneri iz Srbije su Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, sa budzetom od 127.300 evra i Univerzitet u Novom Sadu sa budzetom od 180.000 evra.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga