Vasin: Izbori na svim nivoima bi bili izrugivanje demokratiji

Pokrajinski izbori prilika da sve političke stranke jasno kažu kako vide Vojvodinu

22. okt 2015

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Miroslav Vasin ocenio je danas da bi istovremeno održavanje parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora bilo izrugivanje parlamentarnoj demokratiji i poigravanje sa osnovnim postulatima izbornih procesa.

Vasin je u pisanoj izjavi naveo da se u demokratski uređenim državama građanima omogućava da posebno glasaju za svoje predstavnike na različitim nivoima vlasti, jer su i pitanja o kojima se odlučuje na lokalnom ili srednjem nivou vlasti potpuno drugačija od problema koji se rešavaju na državnom nivou.

„Obrazloženje koje je predsednik Vlade Aleksandar Vučić dao prilikom saopštavanja svoje lične odluke o raspisivanju parlamentarnih izbora u Srbiji ostavlja sumnju u njegovu nameru da se ti izbori održe zajedno sa pokrajinskim i lokalnim, odnosno na proleće 2016. godine, i zato unapred upozoravam na ovu mogućnost koja bi značila kršenje svih izbornih principa“, poručio je Vasin.

Prema njegovim rečima, DS dosledno borila poslednjih nekoliko godina da se pokrajinski izbori u Vojvodini održe u terminu koji određuju Ustav i zakoni.

„Uprkos činjenici da je SNS sve činila da izdejstvuje ranije održavanje izbora u Vojvodini, vrlo često ne birajući sredstva, uspeli smo da zajedno sa svojim koalicionim partnerima, odbranimo ustavnost i zakonitost što je naša ogromna politička pobeda“, dodao je on.

Vasin je naveo i da će pokrajinski izbori biti prilika da sve političke stranke jasno kažu kako vide Vojvodinu i da se omogući građanima pokrajine da se opredele za neku od tih opcija. Zato, dodao je, glavna i jedina tema pokrajinskih izbora mora biti samo Vojvodina, njen položaj, njena autonomija, njena multietičnost i prvenstveno, specifične i dragocene vojvođanske vrednosti, a ne opredeljenje za ili protiv Vučića, što je, kako je naveo, namera onih koji se boje sučeljavanja stavova o Vojvodini.

„Moraju biti jasno prepoznatljive ličnosti iz svake stranke koje će biti garanti realizacije programa koji će biti ponuđeni i oni treba da budu iz Vojvodine. Insistiram da se ovi stavovi poštuju i prilikom održavanja lokalnih izbora“, istakao je Vasin.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Opus
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga