Vasin: PO DS više neće čekati mišljenje centrale o Vojvodini

"Priznajem da smo dosad u borbi za vojvođanske interese mi zaostali"

15. mar 2013

Novi predsednik pokrajinskog odbora Demokratske stranke Miroslav Vasin izjavio je da će svakako pokušati da postigne da pokrajinska stranačka organizacija više nego do sada brine o pitanjima koja se tiču statusa Vojvodine i o tome da bi nadležnosti Vojvodine mogle da dođu do izražaja i u praksi. – Treba da se bavimo i vraćanjem imovine. Treba da uspostavimo takav politički sistem u kojem će DS važiti za ključnu partiju u zaštiti vojvođanskih interesa – rekao je Vasin u intervjuu za „Mađar so“.

– Priznajem da smo dosad u borbi za vojvođanske interese mi zaostali, čekajući na mišljenje i instrukcije beogradske centrale. Ali promene koje su sprovedene unutar stranke ukazuju na pravac da će naš pokrajinski odbor u ovom smislu imati potpunu samostalnost i da će autonomiju i interese pokrajine moći da štiti na način koji smatra primerenim. Potpuno sam otvoren kada govorim o ovoj temi. Znam da je u prošlosti bilo problema, ali se to sada menja. Stranka je prošla kroz suštinske promene – kazao je Vasin. On je dodao i da je „siguran u to da će predsednik stranke razumeti vojvođanske ambicije“, koje ne predstavljaju isključivo ekonomske karakteristike, nego i kulturne, multikulturne i multukonfesionalne vrednosti. – To smatram za jednu od garancija. Sa druge strane, Bojan Pajtić, koji je postao jedan od simbola očuvanja vojvođanskih vrednosti, izabran je za potpredsednika stranke, što će opet doneti značajniju ulogu. Zbog toga sam optimista u odnosu na to da našu borbu za vojvođansku autonomiju sada već niko neće sprečavati – rekao je Vasin.

Predsednik pokrajinske organizacije DS-a rekao je i da „ne treba kriti“ da odnosi između vladajućih koalicija na republičkom i pokrajinskom nivou „nisu bez smetnji“, ali je izneo i utisak da su danas problemi manji, nego što su bili nekoliko meseci ranije.

– Istovremeno, međutim, treba reći i to da sa mnogo problema danas treba da se suočimo upravo zbog neodgovarajuće reakcije prethodne republičke vlade i deo te vlade bila je i Demokratska stranka. Pojedinim ustanovama nisu preneta osnivačka prava, nisu rešeni mnogi takvi problemi koji su još tada mogli da budu rešeni. Da smo na vreme definisali određene vlasničke odnose, da su recimo Novosadski sajam ili Institut za ratarstvo i povrtarstvo na vreme preneti u svojinu Pokrajine, onda bi Vojvodina danas mogla da gazduje sa mnogo većim blagom nego što to čini. Za današnje probleme, dakle, odgovornost ne tereti isključivo aktuelnu republičku vladu, nego i prethodnu vladu, koja je zbog nebrige propustila da donese mnoge odluke – rekao je Miroslav Vasin.

(Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga