Vasilić: Vlada ignoriše Savet za borbu protiv korupcije

Blokirani smo, iako mi pošaljemo izveštaj, čekamo da nas neko kontaktira kako bi smo radili na rešavanju problema

10. feb 2017

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić izjavila je da Vlada Srbije dve godina nije kontaktirala Savet, iako oni uredno šalju svoje izveštaje premijeru i nadležnim ministarstvima.

Jelisaveta Vasilić je kazala da je prema Strategiji o pravosuđu i borbi protiv korupcije predviđeno da Vlada zajedno sa njima radi na otklanjanju pretpostavki korupcije.

„Odavno postoji upustvo, ali se ništa ne dešava. Blokirani smo, iako mi pošaljemo izveštaj, pa čekamo osam dana da nas neko kontaktira kako bi smo radili na rešavanju problema“, rekla je Vasilić.

Ona kaže da je Savet pre mesec i po dana Vladi poslao poslednji izveštaj, koji se tiče analize stečajnog zakona jer u stečajevima ima mnogo korupcije. Dodaje da je izveštaj objavljen na sajtu tog vladinog tela, jer Ministarstvo privrede nije htelo da sarađuje.

Jelisaveta Vasilić rekla je da Savet, kada zatraži određene podatke oko korupcije, od ministarstava dobija odgovor da „kontakt osobe predviđene Strategijom nisu izabrane“ ili da im „nije dozvoljeno njihovo zapošljavanje“.

„Ni ranije nije bilo bolje pod Vojislavom Koštunicom i Mirkom Cvetkovićem, čekali su samo da nas ukinu. Međutim stanje se nije ništa popravilo“, zaključila je Jelisaveta Vasilić.

Dnevne novine Danas objavile su da je delegacija Evropske komisije koja proverava napredak Srbije u Poglavlju 23 – pravosuđe i ljudska prava zatražila od Srbije da odblokira rad nezavisnih tela koja se bore proti korupcije – Agencije za borbu protiv korupcije i Saveta za borbu protiv korupcije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga