Varufakis i Horvat kandidati za evroposlanike u Nemačkoj

"Mislim da je ovo istorijski čin jer se na izborima za Evropski parlament do sada nije dogodilo da se na nekoj listi u Nemačkoj kandiduju Grk i Hrvat, Austrijanka i Poljakinja"

25. nov 2018

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis i hrvatski filozof i politički aktivista Srećko Horvat kandidovali su se u Nemačkoj za poslaničko mesto u Evropskom parlamentu.

Pokret demokratija u Evropi 2025 (DiEM25) izabrao je danas u Berlinu Varufakisa za svog vodećeg kandidata na izborima za Evropski parlament koji će biti održani u maju 2019. godine, a treći na listi izabran je Srećko Horvat, prenela je agencija Hina.

„Prihvatam nominaciju jer ona utelovljuje novu transnacionalnu politiku koja nam je potrebna u Evropi“, rekao je Varufakis na konferenciji za novinare na kojoj su njegove kolege razvile transparent sa sloganom „Evropsko proleće“.

On je pozvao sve da se pridruže „pohodu za demokratiju u Evropi, i za demokratiju u Nemačkoj kao uslovu za postizanje blagostanja i istinske demokratije“.

Bivši ministar grčke levičarske vlade Aleksisa Ciprasa, poznat je kao otvoreni kritičar politika štednje koje je na vrhuncu dužničke krize u evrozoni zagovarao Berlin.

„Na papiru se Nemačka guši u novcu ali je nemački narod bio žrtva iste (politike) štednje kao i ostatak Evrope. Rezultat je nizak nivo ulaganja“, rekao je Varufakis i ocenio da je to pojačalo nejednakost i povisilo cene deonica i nekretnina.

On je rekao da njegov pokret želi da ulaže novac prikupljen, ako je potrebno i izdavanjem obveznica, u „zelene“ politike kako bi se suzbile klimatske promene.

DiEM25 je evropski transnacionalni pokret protiv establišmenta čijem su osnivanju 2016. znatno doprineli Varufakis i Horvat, a sastavljen je od „ljudi s levice i proizašlih iz liberalizma, Zelenih i feministkinja“. Pokret poziva na „novi pakt“ za Stari kontinent pogođen posledicama ekonomske krize koja je počela pre 10 godina.

„Mislim da je ovo istorijski čin jer se na izborima za Evropski parlament do sada nije dogodilo da se na nekoj listi u Nemačkoj kandiduju Grk i Hrvat, Austrijanka i Poljakinja“, rekao je Srećko Horvat za Hinu.

Horvat je izrazio zadovoljstvo ulaskom njihovog pokreta u javnu raspravu o evropskim politikama i ocenio da je to njihov prvi uspeh.

„U Nemačkoj se kandidujemo jer je to vodeća zemlja evrozone“, pojasnio je i dodao da je njegova lična motivacija za kandidaturu u Nemačkoj „što upravo u tu zemlju iz Hrvatske odlaze hiljade mladih“.

Varufakis je 2015. odstupio s položaja grčkog ministra finansija zbog uslova postavljenih Grčkoj za dobijanje paketa finansijske pomoći. Te uslove za pomoć uporedio je s versajskim mirovnim ugovorom po kojem je Nemačka nakon Prvog svetskog rata bila primorana da otplati drakonsku ratnu odštetu što je doprinelo i dolasku Adolfa Hitlera na vlast.

U martu ove godine 57-godišnji Varufakis, ekonomist obrazovan u Velikoj Britaniji a sada profesor ekonomije na univerzitetu u Atini, u Grčkoj pokrenuo novu stranku MeRA25 u okviru pokreta DiEM25.

(Beta/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga