Varhelj: Iz EU stiže 651.000 doza vakcina za zemlje regiona

"Srbija nije zaboravila na region, dala je oko 100.000 doza i sada je naš red da Srbiji vratimo ono što je pomogla regionu pre nas“

03. maj 2021

Evropski komesar za proširenje i susedske odnose Oliver Varhelji izjavio je u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ da je sada glavno pitanje „kad mogu da se vakcinišem“ i da će u naredne dve nedelje EU doneti 651.000 vakcina za ceo region.

„Izvinjavam se što vas uznemiravam na državni praznik, ali borba protiv koronavirusa ne može da čeka i mislio sam da je najvažnije da donesemo vakcine, počev od Srbije, najuspešnije zemlje regiona u procesu vakcinacije“, rekao je Varhelji.

On je rekao da je EU pomagala Srbiji tokom pandemije, da je donirala trijažne kontejnere, kao i frižidere za čuvanje vakcina.

Varhelji je istakao da je reč o 651.000 doza vakcine, koje dolaze pored onih vakcina koje su obezbeđene kroz Kovaks sistem za Zapadni Balkan, na inicijativu Austrije.

Kroz Kovaks će, kako je rekao, za region biti obezbeđeno oko milion doza vakcine.

„Srbija nije zaboravila na region, dala je oko 100.000 doza i sada je naš red da Srbiji vratimo ono što je pomogla regionu pre nas“, poručio je Varhelji.

On je rekao da borba protiv pandemije izgleda lakše sa visokom stopom vakcinacije u Srbiji, ali da ipak poziva sve da se vakcinišu.

„Svi moramo da budemo vakcinisani, bez toga pandemija neće stati“, poručio je Varhelji.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović izjavila je, tokom obilaska instituta sa delegacijom Evropske unije, da je obe doze vakcine u Srbiji primilo oko milion i po ljudi i da je potrebno da se vakciniše bar još milion.

Ona je evropskom komesaru za proširenje i susedsku politiku Oliveru Varheljiju rekla da je plan da se odlazi u udaljena mesta i u radne kolektive i da se otvore punktovi za vakcinaciju bez zakazivanja.

(FoNet, Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Pažljivo biraj svoj medij
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga