Varga: Vlada mogla da spreči referendum

Da je raspustila protivzakonite lokalne samouprave na severu Kosova, Vlada Srbije bi sprečila održavanje referenduma, smatra Predsednik odbora za evropske intergracije Skupštine Srbije

17. feb 2012

Predsednik odbora za evropske intergracije Skupštine Srbije Laslo Varga izjavio je da je Vlada Srbije mogla da spreči održavanje referenduma na severu Kosova da je „raspustila lokalne samouprave koje funkcionišu protivzakonito“.

„Vlada ima na raspolaganju pravna sredstva da raspusti lokalne samouprave koje funkcionišu protivzakonito. Ove korake je, da je htela, mogla da preduzme u vezi sa raspisivanjem referenduma, ali iz političkih razloga to nije učinila“, ocenio je Varga u intervjuu za današnji Mađar so (Magyar Szo).

Iako proteklih nedelja nije podržavala ideju referenduma, Varga je podsetio da je Vlada Srbije nakon leta, nekad izričito, a nekad prećutno, podržavala otpor na severu Kosova, odnosno barikade.

Varga je ocenio da će na odluku Evropske unije o dobijanju statusa kandidata za Srbiju referendum na severu Kosova uticati u minimalnoj meri, jer sistem kriterijuma koji je određen i referendum koji je održan nisu u neposrednoj vezi.

„Postoji, međutim, jedan mnogo veći problem od ovoga, a to je da će, ukoliko Srbi sa severa Kosova zaista budu insistirali na rezultatu referenduma, to onemogućiti sprovođene jednog ranijeg sporazuma Beograda i Prištine“, rekao je Varga.

Dodao je da je reč o integrisanoj, zajedničkoj kontroli granice, prema kojem na dva prelaza na severu Kosova mogu da borave i albanski carinici, pa ako tamošnji Srbi budu onemogućili njihov rad, onda bi sporazum ostao neostvaren i to bi mogao biti problem u odnosu na proces integracija.

„Ukoliko vlada bude odlučila da sprovede sporazum sa Prištinom, ona će to i uraditi, jer raspolaže potrebnim sredstvima za to. Policijskim sredstvima ne raspolaže, ali sredstvo finaniranja može biti prinudan kao i policijsko sredstvo“, ocenio je Varga i podsetio da severnokosovske opštine funkcionišu zahvaljujući budžetu Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga