Varga u parlamentu kao frakcija SVM

Prilikom glasanja koristiće pravo na izdvojeno mišljenje

03. jula 2015

Bivši potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i aktuelni poslanik u Skupštini Srbije Laslo Varga saopštio je danas da neće istupiti iz poslaničkog kluba SVM, ali da će prilikom glasanja koristiti pravo na izdvojeno mišljenje.

Varga je u saopštenju naveo i da je „pravo na izdvojeno mišljenje“ u skladu sa unutrašnjom organizacijom SVM, odnosno da ostaje da deluju u okviru frakcije stranke.

„Iz poslaničke grupe SVM neću istupiti ali ću, prilikom glasanja u Skupštini Srbije, u budućnosti koristiti svoje pravo na izdvojeno mišljenje u skladu sa stavom 4. člana 42. važećeg Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i radu SVM“, naveo je on.

Varga je naveo i da ostaje pri ranije izrečenim stavovima o „aktuelnim zbivanjima u javnom životu vojvođanskih Mađara“ u kojima je oštro kritikovao SVM uz ocenu da je „u proteklih godinu dana SVM izgubio svoj politički kompas“.

Povodom nedavnog saopštenja Predsedništva SVM u kome se između ostalog navodi da je „suština Varginih stavova da u narednom periodu ne želi nikakvo zajedništvo sa SVM“, Varga je odgovorio da potvrđuje „da sa pojavama na koje sam ukazao, ne mogu prihvatiti nikakvo zajedništvo“.

Predsedništvo SVM je tada pozvalo Vargu i da se  „nezavisno od svojih moralnih dilema i ubeđenja“, u toku narednih nekoliko dana izjasni da li želi i dalje da radi u okviru frakcije SVM, ili će istupiti iz iste“.

Predsedništvo SVM je navelo i da prihvata činjenicu i da ni na koji način ne osporava Vargino vlasništvo poslaničkog mandata.

Varga je smenjen sa mesta potpredsednika SVM-a sredinom juna zbog, kako je tada rekao lider te stranke Ištvan Pastor, nedostatka minimalnog nivoa poverenja i jednog jako važnog moralnog razloga koji nije želeo da precizira.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga