- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Varga: SVM ne može da se pomiri sa činjenicom da MP izlazi na izbore

Jedan od osnivača civilne organizacije Mađarski pokret (MP) Laslo Varga odbacio je danas optužbe Karolja Pala iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) da Demokratska stranka (DS) pomaže Mađarskom pokretu u prikupljanju potpisa kako bi ova civilna organizacija izašla na izbore.

„Očigledno je da SVM ne može da se pomiri sa činjenicom da će se na ovim izborima pojaviti alternativna politička snaga, za koju će glasati deo mađarskog ali i nemađarskog biračkog tela“, rekao je Varga agenciji Beta.

Poverenik predsedništva SVM Karolj Pal je prethodno optužio MP da uz pomoć DS-a i drugih političkih stranaka prikuplja potpise kako bi izašao na izbore.

Laslo Varga je rekao da su takve optužbe nastavak pokušaja da administrativnim ili sudskim putem, u smislu diskreditacije, SVM diskredituje MP i onemogući ga da učestvuje na izborima.

„Ne mogu da se pomire ni sa činjenicom da im je taj pokušaj propao na Upravnom sudu i da će se, prema svemu sudeći, MP pojaviti na izborima“, kazao je Varga.

On je dodao da će se MP u pojedinim lokalnim samoupravama, kao što je Mali Iđoš, pojaviti na listama drugih opozicionih političkih partija, a pre svega u onim mestima gde ima malo Mađara.

“Najvidljivija je saradnja sa Demokratskom strankom što izgleda mnogo boli gospodina Pala“, kazao je Varga i dodao da MP u postizbornoj saradnji “nema odbijajući stav” ni prema jednoj političkoj opciji koja nije ekstremna.

I nosilac izborne liste DS-a za Suboticu Saša Vučinić odbacio je danas optužbe Karolja Pala da ova stranka pomaže MP-u u prikupljanju potpisa i dodao da DS takvu vrstu pomoći ne bi ni pružio.

“Informacija koja se pojavila je 100 odsto netačna. Niti je neko od nas tražio takvu pomoć, niti bi je gradski odbor u Subotici pružio. Članovi DS se u takvu vrstu pomoći nikada ne bi uključili, pre svega, jer jednog od lidera MP, gospodina Maglaija percipiramo kao najodgovornijeg za sadašnje stanje u gradu”, rekao je Vučinić agenciji Beta.

Na pitanje da li je moguća postizborna saradnja sa MP, Vučinić je kazao da ne može isključiti saradnju sa ovim pokretom ukoliko se njihovi politički stavovi definišu na takav način da budu kompatibilni sa programom DS.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!