Varga: Sazreva spoznaja o Kosovu

Pad podrške evropskim integracijama posledica je nerealnih obećanja

30. jan 2013

U javnosti Srbije je sazrela spoznaja o tome koliko su procesi vezani za evropske integracije i oni za rešavanje kosovskog pitanja povezani – ocenio je potpredsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije i poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Varga za današnji „Mađar so“.

– Niko ne tvrdi da bi integracije i rešavanje kosovskog pitanja predstavljali paralelne procese, niko ne tvrdi da je u kosovskom pitanju moguće očuvati suverenitet kojeg bi garantovao Ustav Srbije. Nasuprot tome, vlasti u zemlji govore o tome da će biti potrebno učiniti teške i nepopularne ustupke. Očigledno je da je u javnosti sada sazrela ta bolna spoznaja o tome koliko su ti procesi povezani i šta će biti sa kosovskim pitanjem, a to se ne sviđa jdnom značajnom delu većinskog društva – rekao je Varga.

Prema njegovom mišljenju, suočavanje sa realnošću sada počinje da se uobličava i ovo je jedan od razloga za opadanje podrške građana Srbije ulasku zemlje u Evropsku uniju, koja je pala na najniži nivo u poslednjoj deceniji i iznosi 41 odsto.

Uzroci za taj pad, takođe, prema oceni Varge, mogu se tražiti i u tome što je i svetska ekonomska kriza rezultirala lletargičnom atmosferom, ali i u tempu procesa pridruživanja,kao i verodostojnosti mnogih obećanja domaćih političara.

– Svedoci smo da su od 2000. godine na svetlo dana izbijale nerealne prognoze i obećanja u vezi sa priključivanjem. Nije čudno da je do 2013. podrška stanovništva postala tako niska. To je tako dug vremenski period da je ljudima na kraju bilo dosta neosnovanih i nerealnih obećanja – prokomentarisao je potpredsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije za „Mađar so“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga