- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Varga: Položaj Vojvodine u rezoluciji Evropskog parlamenta

Narodni poslanik SVM-a i potpredsednik Odbora za evropske integracije u parlamentu Srbije Laslo Varga izjavio je da će Vojvodina biti jedna od tema Rezolucije o Srbiji koju će Evropski parlament usvojiti najverovatnije u martu, a koji će nagovestiti šta će se dešavati tokom maja, juna i jula u procesu priključivanja Srbije Evropskoj uniji. Vojvodina će se, prema rečima Varge, u Rezoluciji naći na predlog SVM-a.

– Odluka Ustavnog suda Srbije proteklog leta o Zakonu o nadležnostima Vojvodine stvorila je situaciju pravne nesigurnosti. Poništene su i nadležnosti koje su i nadalje u Statutu pokrajine prisutne. Bilo bi važno da situaciju koja u više aspekata ugrožava pravnu državu republika i pokrajina pokušaju zajednički da reše. I u odnosu na to smo formulisali predlog i verujem da će u formi amandmana on postati deo rezolucije EP. Takođe, ukazali smo i na nedostatak Zakona o finansiranju Vojvodine, a sumirali smo i praktične teškoće i probleme u vezi sa procesom vraćanja imovine i rehabilitacije – izjavio je Varga za „Mađar so“.

Prema njegovim rečima, ovi predlozi su značajni sa stanovišta vojvođanskih Mađara i Vojvodine, a izvestilac Jelko Kacin je na sednici u utorak i izrazio zadovoljstvo zbog formulisanih amandmana u vezi sa Vojvodinom.

Varga je dodao da je na osnovu dokumenta u sadašnjoj formi nacrta, o kojem je u utorak raspravljao Spoljnopolitički odbor EP, teško govoriti kakve konstatacije će sadržati u ovom trenutku, budući da on, s jedne strane, sadrži bezbroj elemenata, a sa druge aktuelni tekst će doživeti još mnoge izmene.

– Do marta će u mnogo aspekata ton rezolucije biti pozitivan – kazao je Varga, navodeći da su na sednici odbora u utorak izrečene brojne pohvale u pogledu serije kosovskih pregovora i rezultata Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!