Varga: Datum pregovora ne pre decembra

Srbija može da odlaže priznavanje Kosova najkasnije do potpisivanja ugovora o pridruživanju, kada treba da prizna nezavisnost Kosova

01. mar 2012

Predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Laslo Varga izjavio je da Srbija ne može da se nada dobijanju datuma za početak pregovora pre decembra ove godine.

Varga je za današnji novosadski Mađar so (Magyar szo) rekao da je najvažniji preduslov za dobijanje datuma početka pregovora ukidanje institucija Srbije na severu Kosova, poput lokalnih samouprava, pošta, javnih preduzeća, sem škola i bolnica.

Prema njegovim rečima, ukoliko za nekoliko dana, kada budu raspisani izbori u Srbiji, ne budu raspisani i izbori u opštinama na severu Kosova, to će značiti da Srbija počinje da ispunjava uslove EU.

Varga je ocenio da Srbija može da odlaže priznavanje Kosova najkasnije do potpisivanja ugovora o pridruživanju, kada treba da prizna nezavisnost Kosova.

Ocenio je da sporazum između Beograda i Prištine o učešću Kosova na forumima regionalne saradnje zapravo znači da Kosovo sada može da bude ravnopravna članica regionalnih organizacija.

„U nekom sledećem koraku, Srbija će morati da prihvati i učešće Kosova u evropskim ili svetskim organizacijama”, rekao je Laslo Varga, poslanik Saveza vojvođanskih Mađara.

(Magyar szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga