Varadi: Vratiti mađarski jezik u nastavu na Pravnom fakultetu

Nastavlja se polemika o tome da li je mađarski jezik u vreme Miloševićevog režima prognan sa Pravnog fakulteta

27. feb 2012

Akademik i profesor međunarodnog prava Tibor Varadi izjavio je da je mađarski jezik bio mnogo zastupljeniji na novosadskom Pravnom fakultetu u periodu pre Miloševićevog režima.

Varadi je za današnji novosadski Mađar so (Magyar szo) rekao da je od sedamdesetih do devedesetih godina 20. veka na tom fakultetu održavana nastava na mađarskom jeziku iz više predmeta, a funkcionisao je i lektorat na mađarskom jeziku.

„Ta situacija je trajala do miloševićevskih godina, do početka devedesetih, kada je sve to prestalo. Bio je to ozbiljan gubitak”, naveo je Varadi. Dodao je da je ukidanje mađarskog jezika bilo u suprotnosti sa osnovnim pravom da javna uprava i pravosuđe funkcionišu i na mađarskom jeziku.

Trenutno se na Pravnom fakultetu odvijaju jedino konsultacije na mađarskom jeziku iz pojedinih predmeta, a Varadi je ocenio da bi sada cilj trebalo da bude da jedan deo predmeta  bude ponovo na mađarskom jeziku.

Predstavnici Naučnog društva vojvođanskih Mađara kazali su za Mađar so da žele da Pravni fakultet, Nacionalni savet Mađara i to društvo sklope sporazum o izvođenju nastave iz rimskog prava, međunarodnog privatnog prava i građanskog prava i na mađarskom jeziku. Članovi Naučnog društva vojvođanskih Mađara konstatovali su  da je na celom Univerzitetu u Novom Sadu malo istraživača i asistenata Mađara.

Savezi studenata Novosadskog univerziteta i Pravnog fakulteta ranije su oštro kritikovali izjavu predsednika Nacionalnog saveta Mađara Tamaša Korheca da mađarski nije zastupljen na pravnom fakultetu, kao i da je drastično opao broj naučnih radnika Mađara na Pravnom fakultetu. Oni su kazali da Korhecove tvrdnje nisu tačne.

(Magyar szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga