Pokušaji ukidanja VANU su političko nasilje

Akademija je vojvođanska jer nas podupire tradicija u njenom najboljem, civilizovanom i najhumanijem izdanju

27. nov 2012

Predsedništvo Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU) ocenilo je u otvorenom pismu javnosti da su nastojanja da se ukine ta akademija „političko nasilje i anticivilizacijski čin“.

Predsedništvo VANU je pozvalo političku, naučnu, kulturnu i umetničku javnost Vojvodine, Srbije i šireg okruženja da „stanu u odbranu smisla i potrebe postojanja“ te akademije.

Ustavni sud Srbije osporio je Skupštini Vojvodine pravo na osnivanje VANU.

Predsedništvo VANU je ocenilo da je pravo na udruživanje zapravo elementarno ljudsko pravo u područjima obrazovanja, nauke, kulture i umetnosti.

Dodaje se da se VANU u naučnom i umetničkom smislu bavi specifičnim problemima koji su zanemareni, a relevantni su za Pokrajinu.

„Kad kažemo da je Akademija vojvođanska, znamo da nas podupire tradicija u njenom najboljem, civilizovanom i najhumanijem izdanju, s bogatstvom identiteta koji se međusobno priznaju, takmiče i prožimaju, bez ekstremističkih isključivosti i nasilja“, navodi se u pismu.

Ocenjuje se da su na delu politički pritisci čiji je cilj „recentralizacija“ države i dodaje da ni pokrajinske vlasti, nakon odluke Ustavnog suda, nisu ponudile rešenje za VANU.

Predsedništvo VANU je upozorilo i na političke kampanje za ukidanje Autonomne Pokrajine Vojvodine i ocenilo da je reč o krajnje konzervativnim i etnocentričnim idejama.

VANU je osnovana 1979. godine, u vreme široke autonomije Vojvodine u okvirima bivše SFRJ. Ta akademija je ukinuta 1992. godine, u vreme Miloševićevog režima, kada je od nje napravljen Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Novom Sadu.

Odluka Skupštine Vojvodine od 2004. godine da obnovi rad VANU izazvala je velike polemike u javnosti, a naročito su je osporavali pojedini akademici iz SANU.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga