- Autonomija - https://www.autonomija.info -

VANU pisala domaćoj i međunarodnoj javnosti

Vojvođanska akademija nauka i umetnosti (VANU) uputila je otvoreno pismo domaćoj i međunarodnoj javnosti u kojem je protestovala zbog tumačenja Ustavnog suda Srbije da je Skupština Vojvodine protivustavno osnovala VANU.

„Reč je o neshvatljivom osporavanju mogućnosti da VANU obogati procese ostvarivanja niza drugih ustavnih prava i sloboda građana Srbije koji žive na teritoriji multikulturalne Vojvodine, poput prava na poštovanje razlika, prava na podsticanje duha tolerancije i međukulturnog dijaloga“, navodi se u pismu.

Ocenjuje se da se pritisci na Vojvodinu i na VANU temelje na nizu neistina, predrasuda i manipulacija strahovima. „Elementarno je ljudsko pravo na udruživanje u područjima obrazovanja, nauke, kulture i umetnosti, te otud nastojanje da se ukine VANU predstavlja ne samo političko nasilje, već i anticivilizacijski čin“, piše u otvorenom pismu.

Ocenjuje se da je autonomija Vojvodine svedena „na puku transmisiju centralnih aparata vlasti“, čime je potpuno obesmišljeno ustavno načelo ograničenja državne vlasti posredstvom prava građana na pokrajinsku autonomiju i na lokalnu samoupravu.

Dodaje se da je VANU osnovana kao regionalna akademija, kakve postoje i osnivaju se u raznim delovima Evrope i sveta, i navodi da odrednicu „vojvođanska“ u njenom imenu nije moguće prikazivati kao „nacionalnu“ ili „državotvornu“, već pre svega kao integraciju različitosti u multikulturalnoj zajednici, kakva je Vojvodina. „Kada kažemo da je akademija ‘vojvođanska’, znamo da nas podupire tradicija u njenom najboljem, civilizovanom i najhumanijem izdanju sa bogatstvom identiteta koji se međusobno priznaju, takmiče i prožimaju, bez ekstremističkih isključivosti i nasilja. Posredi je otvoreni kulturni identitet regije… čiju osnovu čine kultura rada u zajedničkom podneblju, kultura međunacionalnih odnosa i istorijska sudbina“, navodi se u pismu.

VANU je pozvala političku, naučnu, kulturnu i umetničku javnost u Vojvodini, Srbiji i u svetu da „stanu u odbranu“ smisla i potrebe postojanja VANU.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!