- Autonomija - https://www.autonomija.info -

VANU opstaje dok je ne ukinu!

Drama oko finansiranja, a time opstanka Vojvođanske akademije nauka i umetnosti nastavljena je, ako ne i intenzivirana, nakon jučerašnje Skupštine VANU.

Članovi Akademije su odlučili da povuku inicijativu za promenu naziva i da VANU ipak ostaje pod sadašnjim imenom, iako je nedavno najavljeno da će VANU promeniti naziv kako bi se omogućio nastavak finansiranja te ustanove iz pokrajinskog Budžeta, osporenog odlukom Ustavnog suda Srbije o nadležnostima APV.

Po rečima predsednika VANU Julijana Tamaša, Vojvođanska akademija nauka i umetnosti neće pristati na samoukidanje i postojaće pod istim imenom sve dok je ne ukinu Ustavni sud Srbije ili Skupština Vojvodine.

U isto vreme, odlučeno je da se formira paralelna institucija, odnosno naučno društvo koje bi funkcionisalo pod nazivom „Akademija nauka, kultura i umetnosti Vojvodine“. Iako je predsednik VANU Julijan Tamaš izjavio da je tu odluku doneo „veći broj članova na jučerašnjoj Skupštini“, kako »Autonomija« nezvanično saznaje, odluka o osnivanju naučnog društva donesena je u krugu manjeg dela članova Akademije!

Taj potez se, po rečima Tamaša tumači kao neka vrsta bajpasa dok se situacija na relaciji Pokrajina-Republika ne raščisti. Tamaš tvrdi da nema sukoba među članovima Akademije kada je osnivanje naučnog društva u pitanju, već da je to pokušaj da se u haosu postigne neki dogovor između pokrajinske i republičke administracije. On je naglasio da je prvobitna inicijativa za promenu imena VANU bila pokrenuta jer se to pokrajinskim vlastima učinilo kao najbezbolnije rešenje bez obzira na to što je to zapravo „ponižavanje vojvođanske Akademije“.

Branislava Opranović (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!