- Autonomija - https://www.autonomija.info -

VANU na udaru nacionalista

Permanentni i vrlo organizovani pritisci na AP Vojvodinu još su žešći nakon Odluke Ustavnog suda Srbije kojom su osporene nadležnosti pokrajinske vlasti. Razmere posledica ove šokantne, iako po mnogima ne i iznenađujuće vesti, svakodnevno se otkrivaju. Na red je došla i Vojvođanska akademija nauka i umetnosti. Pritisci su rezultirali time da je Akademija uputila inicijativu osnivaču, Skupštini AP Vojvodine, za promenu imena VANU!

Ovome je prethodilo Otvoreno pismo VANU vojvođanskoj, srpskoj i međunarodnoj javnosti, u kome članovi Akademije, između ostalog, upozoravaju na “destruktivne posledice koje se već naziru kao rezultat političkih pritisaka s ciljem recentralizacije države. Na drugoj strani, kada je reč o pokrajinskoj političkoj sceni, primećujemo da nakon Odluke Ustavnog suda Srbije, kojom je osporeno finasiranje aktivnosti VANU, nisu još ponuđeni dovoljno jasni i artikulisani programi unaređenja vojvođanskih kultura i nauke… Upozoravamo da su posredi zahtevi za ukidanjem prava legitimnim i autoritativnim institucijama AP Vojvodine… Reč je o neshvatljivom osporavanju mogućnosti da VANU obogati procese ostvarivanja i niza drugih ustavnih prava i sloboda građana Srbije koji žive na teritoriji multikulturalne Vojvodine…Odlukom ustavnog suda Srbije (10. 7. 2012.) osporen je u celosti Član 64. Zakona o utvrđivanju nadežnosti APV, pa je tako osporena mogućnost da se VANU finansira iz Budžeta APV sa stavke nauke…”

Tamaš: Ustavne sudije su sramota za Srbiju i pravdu

U čemu se ogledaju, kako se manifestuju i koje su prirode (finansijski ili politički) pritisci na Vojvođansku akademiju nauka i umetnosti, koji se navode u Otvorenom pismu VANU, za “Autonomiju” govori predsednik VANU, akademik Julijan Tamaš:

– Kada vam neko, a to su nacionalno ostrašćeni političari i kolege, neprekidno, u svakoj prilici spočitavaju da ste “takozvana VANU”, a to za njih znači „samozvana”; da ste zametak “vojvođanske nacije”, “vojvođanskog jezika” i “vojvođanske države”, da puno koštate, da razbijate kulturni prostor srpskog naroda – to su pristisci o kojima me pitate.
Pritom, niti smo samozvani, birani smo po svim standardima akademijskog izbora, i zadovoljavamo kriterijume bilo koje nacionalne akademije, iako te pretenzije nemamo. Uvek naglašavamo da smo regionalna, pokrajinska akademija kakve postoje u civilizovanim zemljama sveta. Istina, naš vrednosni orijentir je poetika i politika prostora, a ne isključivo naciona, jer nas u VANU ima iz više etničkih zajednica, ne samo srpske.

Nedostatak razboritosti i građanske vrline

U Otvorenom pismu se naglašava da se “VANU u u naučnm i umetničkom smislu bavi specifičnim problemima koji su na kreativnoj mapi Srbije zanemareni, a relevantni su za Pokrajinu i zato predstavlja značajan činilac dodavanja humanih vrednosti na ukupnoj društvenoj sceni Srbije. Elementarno je ljudsko pravo na udruživanje u područjima obrazovanja, nauke, kulture i umetnosti, te otud nastojanja da se ukine VANU predstavljaju ne samo političko nasilje, već i anticivilizacijski čin…”
“Pozivamo političku, kulturnu i umetničku javnost Vojvodine, Srbije i regionalnog i evropskog okruženja… da stanu u odbranu smisla i potrebe postojanja VANU…”
“Zakon nas, ipak, ne zabranjuje. To mogu da učine manjak političke volje i nedostatak razboritosti i građanske vrline. Nadamo se da to neće biti slučaj ni u AP Vojvodini, niti u Republici Srbiji” – završava se pismo VANU upućeno javnosti krajem novembra ove godine.

Koji su razlozi zbog kojih je VANU predložila Vladi Vojvodine da pokrene inicijativu za promenu imena VANU?

– Razlozi su pragmatični i psihološki. Ne sme da nas zatekne pravni vakuum, što se nakon rigidnog čitanja Ustava Srbije od strane Ustavnog suda Srbije može očekivati, a potrebno je i da se omogući finansiranje VANU sa stavke kulture, kada je već besmisleno osporeno finansiranje sa stavke nauke. Ustavni sud Srbije se odnosi prema VANU kao da su njeni članovo nekakav radioaktivni otpad, što je uvreda za sve poslenike nauke, kulture i umetnosti. To ne vide samo ljudi nacionalno sužene svesti.
Promenom imena u “Akademija nauka, kultura i umetnosti Vojvodine”, regionalna akademija od posebnog značaja za APV, naglašavam da nismo državna niti nacionalna reprezentacija, da odrednica “vojvođanska” nije pandan nacionalnim odrednicama tipa “srpska”, “mađarska”… Tako da kraj naziva “…Vojvodine” naglašava tu regionalnost. Uz to, umetanjem odrednice “kultura” naglašavamo našu multikulturalnost i multikonfesionalnost. Konačno, kultura je širi pojam koji obuhvata i nauku i umetnost, odnosno sve ono što je intervencija ljudskog uma i ruku na prirodi.

Radovi

VANU ima 17 članova. Osim univerzitetske nastave i rada na naučnim projektima njihovu produkciju od 2005. do 2011. godine čine 824 objavljena rada u časopisima, 324 urađene recenzije, 40 novih sorti pšenice, 180 predavanja održanih po pozivu, 107 objavljenih knjiga ili poglavlja u monografijama, 9 samostalnih slikarskih izložbi i 10 izvođenja novih muzičkih kompozicija.
Tri člana VANU su istovremeno i članovi inostranih akademija nauka.

Da li ima odgovora na upućenu inicijativu za promenu imena?

– Odgovora, zasad, nema, ali može biti dogovora, ukoliko su naš osnivač, Skupština APV i naš staratelj, Vlada APV, ostali pri stavu da instituciju Akademije treba sačuvati.

Da li će se promenom imena rešiti i finansiranje VANU iz Budžeta APV, osporeno odlukom Ustavnog suda Srbije?

– Moguće. Akademija nauka, kultura i umetnosti Vojvodine imala bi dva matična sekretarijata – nauku i kulturu. Ustavni sud Srbije osporio je samo finansiranje VANU sa stavke nauke. Kultura je dostupno i prohodno polje, koje neće moći da ospori zla volja Ustavnog suda Srbije. Za to im treba menjati Ustav, a s njim će, valjda, nadam se otići i ovaj rigidni sastav takozvanih “ustavnih sudija”, koji sramote i Srbiju i pravdu!

Kako napreduje i u kojoj je fazi rad na izdavanju Vojvođanske enciklopedije?

– Odrednice A, B i C su u elektronskoj formi urađene. Enciklopedija je dosad skromno finansirana, mada okuplja oko 80 saradnika. Očekujem da članovi Akademije i spoljni saradnici izradu Enciklopedije Vojvodine shvate kao misiju, kao zavet prostoru iz koga su potekli i da je dovrše bez obzira na opredeljene finansije za taj posao. Veliki poslovi više zavise od snage ideje koja pokreće pregaoce. Ima stvari koje se ne mogu kupiti novcem.

Branislava Opranović (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!