Vanredne mere protiv poplava na Dunavu

Ako se ostvari prognozirani vodostaj kod Bezdana, biće to drugi najviši vodostaj zabeležen posle katastrofalnih poplava u Vojvodini 1965. godine.

10. juna 2010

Na Dunavu od Bezdana do Bačke Palanke jutros je uvedena vanredna odbrana od poplava, jer je reka kod Bezdana dostigla vodostaj od 699 centimetara, saopštilo je danas Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.
Dunav će kod Bezdana u subotu dostići nivo od 722 centimetara, dok se vrh talasa u Novom Sadu očekuje nedelju ili u ponedeljak, piše u saopštenju za javnost.
Ako se ostvari prognozirani vodostaj kod Bezdana, biće to drugi najviši vodostaj zabeležen posle katastrofalnih poplava u Vojvodini 1965. godine.
Početkom aprila 2006. na vodomeru kod Bezdana izmereno je 736 centimetara.
„Pri najavljenim vodostajima branjeno područje ne bi trebalo da bude ugroženo, ali će pod vodom biti vikend naselja izgrađena u koritima reka, odnosno u nebranjenoj zoni“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da se zbog porasta Tise mere vanredne odbrane od poplava sprovode i na 77 kilometara tog vodotoka.
Objašnjava se da mere vanredne odbrane od poplava podrazumevaju danonoćni obilazak odbrambenih linija i saniranje uočenih negativnih pojava.
Pored sprovođenja odbrane od spoljnih voda, zbog izuzetno velikih količina padavina, na području Vojvodine tokom maja i juna i dalje se sprovodi i odbrana od unutrašnjih voda, piše u saopštenju.
Prestanak padavina u proteklih nekoliko dana postepeno smanjuju površine koje su bile potpuno pod vodom, navodi se u saopštenju.
(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga