Vanredna zaštita u Novom Sadu

Vrhunac poplavnog talasa koji se očekuje 16. juna biće viši nego što je to prvobitno prognozirano

13. juna 2013

Imajući u vidu jučerašnje obilne padavine na području Novog Sada i česte intervencije operativnih službi na odbrambenim linijama danas su na ovoj deonici preventivno uvedene mere vanredne odbrane od poplava.
Na vodomeru kod Novog Sada jutros je izmereno 618 centimetara, što je u odnosu na jučerašnja merenja porast od čak 40 centimetara.
Kako za 021 kaže Mirko Galonja iz „Voda Vojvodine“ vrhunac talasa koji se očekuje 16. juna biće viši nego što je to prvobitno prognozirano, ali branjeno područje Novog Sada neće biti ugroženo.
„Najnovije prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda govore da će taj nivo preći 650, ali da ne bi trebalo da nadmaši 660 centimetara. To su sad novi momenti i nadam se da neće ići preko toga“, rekao je Galonja.
Vodostaj Dunava kod Bezdana, gde se tokom dana očekuje njegov maksimum od 755, jutros je dostigao 750, dok je u 13 stigao do 754 centimetara, saopštile su „Vode Vojvodine“.
Trenutno je merama odbrane od poplava obuhvaćeno oko 430 kilometara odbrambenih linija na delovima Dunava, Tise, Kanala Begej i Karašca. Mere redovne odbrane sprovode se na 195 kilometara.
Izmereni i najavljeni vodostaji, na pojedinim deonicama najveći posle 1965. godine, ne bi trebalo da ugroze branjeno područje, ali će pod vodom biti, ili već jesu, vikendice dužobale Dunava, kao i naselja izgrađena u nebranjenom delu, odnosno u samom koritu Dunava.

(Radio 021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga