- Autonomija - https://www.autonomija.info -

VaMaDiSz: Samo Pravni fakultet ne dozvoljava polaganje prijemnog na mađarskom jeziku

Savez mađarskih učenika Vojvodine (VaMaDiSz) je saopštio da su se tokom poslednjih dana toj organizaciji više puta obraćali svršeni srednjoškolci i roditelji zbog toga što je nekoliko fakulteta i visokih škola osporilo mogućnost polaganja prijemnih ispita na mađarskom jeziku.

VaMaDiSz naglašava da su te situacije odmah rešene zahvaljujući pomoći „nadležnih pokrajinskih organa“, izuzev na novosadskom Pravnom fakultetu, prenosi portal Vajšagma.

U saopštenju VaMaDiSz-a, koje prenosi „Vajdašag ma“, ističe se da Pravni fakultet u Novom Sadu verovatno ni dalje neće dozvoljavati prijemni ispit na mađarskom jeziku, „uprkos sudskom procesu koji je pokrenut i uprkos međunarodnom pritisku“.

VaMaDiSz naglašava i da obrazloženje, po njega nepovoljne, prvostepene presude ni nakon dva meseca nije dobio, ali da je VaMaDiSz 23. juna u Briselu „razgovarao sa poslanicima Evropskog parlamenta o povredi prava koja postoji na Pravnom fakultetu“.

VaMaDiSz naglašava da po važećem zakonu na teritoriji Vojvodine svi fakulteti i visoke škole imaju obavezu organizovanja i pismenog i usmenog prijemnog ispita i na mađarskom, ako se to zatraži.

Kako se dodaje, ova organizacija pozvla je da se na sajtu www.vamadisz.com prijave sve povrede prava da bi VaMaDiSz mogao brzo informisati nadležne pokrajinske organe.

(Autonomija, Vajdašag Ma)

Podelite ovu stranicu!