Valensa: Evropa da usvoji 10 svetovnih zapovesti za novu epohu i slobodu medija

Nekadašnji legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom režimu upozorio je da u tu novu epohu svet ne može da uđe bez slobodnih medija

16. feb 2018

Bivši poljski predsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Leh Valensa pozvao je u Gdanjsku, na konferenciji o slobodi medija u Evropi, da Evropa usvoji 10 svetovnih zapovesti za novu epohu u kojima bi bila neizostavno garantovana sloboda medija.

„Ovo je epoha reči. Danas ne možemo da se iščupamo iz prošlosti. Stalno gledamo natrag. Moramo zajedno da uverimo jedni druge šta su šanse, šta su opasnosti a kada u tome uspemo ići će nam lako. Bez slobodnih medija to ne možemo da postignemo jer će razni interesi biti uvek važniji od istine, poštenja i savremenosti“, kazao je Valensa u četvrtak na konferenciji Slobodni mediji u Evropi u Gdanjsku.

Valensa je apelovao da se Evropa dogovori kako bi trebalo da izgledaju temelji te nova epohe u koju svet želi da predje nakon epohe podela i granica.

„Ja predlažem da se dogovorimo oko 10 svetovnih zapovesti i da ih usvojimo u celoj Evropi. Budućnost moramo da gradimo na zajedničkim vrednostima oko kojih su se složili vernici i ateisti“, kazao je Valensa.

Nekadašnji legendarni vodja otpora Poljaka komunističkom režimu upozorio je da u tu novu epohu svet ne može da udje bez slobodnih medija.

„Bez slobodnih medija ne možemo to da postignemo, zato što će razni interesi biti uvek važniji od istine, poštenja i savremenosti. Nema boljeg primera nego naši sindikati Solidarnost. Mi smo pobedili zahvaljujući slobodnoj štampi. Zahvaljujući tome kako lepo ste tumačili društvu naše ideje uspeli smo da pobedimo. Demonstracije, to bi bilo malo. Slobodni mediji doneli su pobedu“, kazao je Valensa, javlja danas poljska privatna televizija Polsat.

Konferenciju o slobodi medija, koja postaje ugrožena i u nekim članicama Evropske unije, poput Poljske ili Madjarske, organizovala je u Evropskom centru solidarnosti u Gdanjsku Evropska federacija novinara, Savet Evrope, Evropski centar slobode medija i Medjunarodni novinarski institut.

Oko 200 delegata razmatra na dvodnevnoj konferenciji teme kao što je „Pluralizam gradi i održava demokratiju“, „Odbrana novih medija i nezavisnog novinarstva od pritisaka države“ ili „Etički standardi i autocenzura“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga