VAC poklanja akcije zaposlenima u „Dnevniku“

Nemački medijski koncern VAC (WAZ) ponudio je danas na poklon 55 odsto vlasničkog udela u preuzeću Dnevnik Vojvodina pres zaposlenima u tom preduzeću

10. sep 2010

Nemački medijski koncern VAC (WAZ) ponudio je danas na poklon 55 odsto vlasničkog udela u preuzeću Dnevnik Vojvodina pres (DVP) zaposlenima u tom preduzeću, a taj predlog prihvatila su sva tri sindikata tog preduzeća.
Predlog o ustupanju 55 odsto vlasništva VAC-a zaposlenima u preduzeću DVP ne može biti ostvaren dok ga ne prihvati i kompanija Dnevnik Holding koja je vlasnik 45 odsto akcija DVP-a.
Član borda direktora u VAC-u Peter Lange i predstavnici sindikata DVP-a izrazili su nadu da će i Dnevnik holding uskoro prihvatiti ponudu, kako bi se što pre razrešila teška situacija u preduzeću.
Lange je rekao da je ponuda vlasničkog udela u korist zaposlenih jedinstven slučaj u preduzećima u kojima je taj medijski koncern suvlasnik i da će zaposleni, ako taj predlog uspe, moći da učestvuju u stvaranju budućnosti firme.
Predlog podrazumeva i da VAC odustane od 1,8 miliona evra od ukupno 3,2 miliona evra zajma koji je dao DVP-u, a preostalih 1,4 miliona evra DVP bi počeo da otplaćuje za pet godina, dok bi plan o otplati duga bio naknadno sačinjen.
Lange je pojasnio da sporazum podrazumeva i odustajanje od međusobnih tužbi DVP-a i Dnevnik holdinga, kao i da Dnevnik holding objavi da odustaje od potraživanja prema VAC-u i DVP-u.
„Sindikati DVP-a su već prhvatili našu današnju ponudu, što nas je pozitivno iznenadilo. Nadam se da ćemo uspeti da ubedimo i predstavnike Dnevnik holdinga da je naš predlog pravi put“, rekao je Lange i dodao da će pismeni predlog biti upućen u ponedeljak.
Direktorka Dnevnik holdinga Jasmina Mašulović rekla je da u ovom trenutku ne može da se izjasni o predlogu, jer je ta kompanija u postupku restrukturiranja kod Agencije za privatizaciju i u toku je postupak za angažovanje privatizacionog savetnika koji će taj posao voditi.
„Ovaj predlog je strukturna promena u kapitalu DVP-a kao zajedničkom preduzeću i mi naš stav moramo da usaglasimo sa Vladom Vojvodine kao osnivačem i da uvažimo mišljenje privatizacionog savetnika“, rekla je Mašulović.
U Dnevnik holdingu od ranije tvrde da je VAC dužan više od šest miliona evra, jer nije ispunio ugovorene obaveze prilikom preuzimanja 55 odsto udela u DVP-u.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga