Uzroci sistemske korupcije loše upravljanje

Beljanski: Uzroci sistemske korupcije u zdravstvu loše upravljanje i organizacija

25. nov 2011

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Slobodan Beljanski izjavio je danas u Novom Sadu da su uzroci sistemske korupcije u zdravstvu u lošem upravljanju i lošoj organizaciji.

„Sve dok Ministarstvo zdravlja u prvom redu vodi računa o partijskim aranžmanima, a ne o potrebama zdravstva i interesima lekara, imaćemo korupciju u zdravstvu“, rekao je Beljanski na konferencija “Korupcija protiv zdravstva”, koja je održana u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, sve dok se na čelo republičkih institucija, ustanova i fondova u zdravstvu ljudi budu postavljali po partijskoj liniji, koji namiruju partijske potrebe materijalne i druge vrste, imaćemo sistemsku korupciju u zdravstvu.

„Sve dok postoji ovakva prevlast državnog nad privatnim sektorom i dok se takav krupan kapital valja kroz državni sektor i troši kroz javne nabavke, dotle nećemo izaći na kraj sa sistemskom korupcijom u zdravstvu, jer tu su koreni zla“, ocenio je Beljanski.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da je Srbija sa koripcijom u društvu suočena u takvim razmerama da svaka pomisao da se sa njom mogu obračunati konvecionalni državni organi, poput policije, tužilaštva i sudova, predstavlja čistu utopiju.

„Korupcija je u našim uslovima i više od sistemske. Najviše se javlja u tranzicionim zemljama i za Srbiju ona ni po čemu nije specifična. Naša specifičnost je u tome što mi nismo sposobni da nađemo načina da se sa korupcijom obračunamo“, ocenio je Šabić.

Prema njegovim rečima, naš najveći problem je što preteklih pet godina tapkamo u mestu i nismo u stanju da popravimo ocenu o korupciji.

„Tačno je da država donosi nove zakone, da policija hapsi, da mediji o tome izveštavju, ali rezultata nema. Ako u dogledno vreme ne popravimo rezultate u borbi protiv korupcije, ne možemo računati na svetlu perspektivu zemlje“, rekao je Šabić.

Po njegovom mišljenju, rešenje za sistemsku korupciju u Srbiji bilo bi drastično povećanje nivoa transparentnosti državnog aparata, posebno u sferi raspolaganja javnim novcem.

Predsednik Lekarske komore Vojvodine Branislav Perin rekao je da korupcija u Srbiji itekako narušava ugled zdravstva, zbog čega je ta komora i organizovala današnji skup.

„Prepoznajući ovaj problem kao bitan element u funkcionisanju svih zaposlenih u zdravstvu,  odlučili smo se da oragnizujemo ovaj skup, kako bismo poručili široj javnosti da želimo aktivno da učestvujemo u rešavanju tog problema“, rekao je Perin.

Na konferenciji  su učestvovali stručnjaci, predstavnici nevladinih organizacija za borbu protiv korupcije, kao i predstavnici lekarskih komora iz regiona bivše Jugoslavije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga