Uzelac: Srbi s Kosova da se dogovaraju sa Srbijom

Potpredsednik Vlade Hrvatske smatra da bi Srbi na Kosovu trebalo da budu što je više moguće politički organizovani i dodao da to treba da se radi u dogovoru sa državom Srbijom

24. nov 2011

Potpredsednik Vlade Hrvatske iz Samostalne demokratske srpske stranke Slobodan Uzelac izjavio je danas u Novom Sadu da bi Srbi na Kosovu trebalo da budu što je više moguće politički organizovani i dodao da to treba da se radi u dogovoru sa državom Srbijom.

„Bilo kakve aktivnosti koje nisu dogovorene na nivou države, ne mogu biti korisne za nacionalni interes, ko god da to preduzima”, rekao je Uzelac novinarima.

Prema njegovim rečima, snažno političko porganizovanje Srba bilo bi od koristi i za njih, i za Srbiju, i za celi region.

On je podsetio da su Srbi tokom devedesetih godina imali politiku okupljenu oko parole „svi Srbi u jednoj državi”.

„Ta se pogrešna politika razbila o glavu nama, Srbima u Hrvatskoj, pogotovo kada se sudarila sa za nas neprihvatljivom politikom sa hrvatske strane, u kojoj je Hrvatsku trebalo urediti kao državu bez Srba pa i državu protiv Srba”, kazao je Uzelac.

Govoreći o predstojećim izborima u Hrvatskoj, Uzelac je rekao da je u interesu SDŠ-a da pobede one snage koje se zalažu za normalizaciju odnosa između Srbije i Hrvatske, na način kako to promovišu predsednici dve države, Boris Tadić i Ivo Josipović.

Slobodan Uzelac i delegacija SDŠ-a i Srpskog nacionalnog veća (SNV) iz Hrvatske razgovarala je danas u Novom Sadu sa gradonačelnikom Igorom Pavličićem o problemima povratka i smeštaja izbeglica, kao i o uzajamnim posetama učenika iz Novog Sada i učenika iz Hrvatske.

Uzelac je rekao da je SNV aktivno uključen u pripremu regionalne donatorske konferencije, koja bi trebalo da se održi u Sarajevu početkom 2012. i na kojoj bi trebalo da se prikupe sredstva za rešavanje problema izbeglica koje su još uvek u kolektivnim centrima ili su bez krova nad glavom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga