Uzbunjivači bez zaštite

Odlukom Ustavnog suda građani koji prijavljuju korupciju ostali na vetrometini

30. jan 2015

Građani koji su prijavili slučajeve korupcije izgubili su status uzbunjivača, a time i zaštitu od odmazde onih koje su prijavili.

Naime, ovih dana stupa na snagu odluka Ustavnog suda iz oktobra prošle godine koji je proglasio neustavnim član Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Pravilnik o zaštiti lica koja prijave sumnju na korupciju. U isto vreme, Zakon o uzbunjivačima koji je usvojen krajem prošle godine počeće da se primenjuje tek od 4. juna i neće se primenjivati retroaktivno.

To znači da sada šefovi koje su prijavili mogu da ih šikaniraju i otpuštaju bez jasnih pravnih posledica. Jedino na šta, prema tvrdnjama sagovornika „Blica“, trenutno mogu da računaju jeste da će ih od otkaza i mogućeg šikaniranja na poslu zaštititi „autoritet Agencije za borbu protiv korupcije i javnost“.

Problem je nastao jer Agencija za borbu protiv korupcije nije donela novi Pravilnik, a nije promenjen ni sporni član zakona.

Iz Agencije tom listu ni posle nekoliko dana nisu odgovorili na pitanja šta će biti sa uzbunjivačima sada kada su ostali bez zaštite. U Srbiji trenutno ima 97 osoba kojima je priznat status uzbunjivača.

(Blic/021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga