- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Uzbunjivač iz Srbije zatražio politički azil u Švajcarskoj

Uzbunjivač iz Srbije Mladen Vladić, njegova supruga Irena Barbulović i njihovo troje dece napustili su Srbiju i zatražili politički azil u Švajcarskoj, javila je Radio-televizija Vojvodine (RTV).

Mladen Vladić, nekada uspešni privrednik iz Majdanpeka, koji je progovorio o korupciji lokalnih moćnika i pranju novca iz opštinskog budžeta, šest godina je bio pod optužnicom za zloupotrebu službenog položaja, dok oni koje je prijavljivao za pranje novca iz budžeta nikada nisu procesuirani.

Vladić je bio na meti bivšeg predsednika opštine Majdanpek Dragana Popovića, za kojeg je jedno vreme, preko svog preduzeća, prao novac iz opštinskog budžeta, naveo je RTV.

Kada se tome usprotivio i javno progovorio, protiv njega je podignuta optužnica za zloupotrebu službenog položaja. Nakon šest godina procesa, tužilac je odustao od krivičnog gonjenja, a Vladić je odlučio da ode iz zemlje i zatraži azil.

„Mi ćemo to zatražiti, to je naše pravo, objasnićemo im šta se desilo pa neka odluka bude na njima. Neću više nikada dozvoliti da se o mojoj porodici odlučuje iz Beograda“, rekao je Mladen Vladić za RTV pre odlaska u Švajcarsku.

Vladić navodi da je sve vreme vodio bitku sa sistemom i da su s njegovim slučajem bili upoznati i kabineti predsednika Srbije Borisa Tadića i Tomislava Nikolića.

Dodao je da mu niko nije pomogao, već je čak njegova žena, nastavnica klavira u muzičkoj školi, dobila otkaz posle 13 godina rada, i to pet dana nakon što je rodila trojke.

„Ne mogu da dozvolim da moja deca nekome budu meta“, kazala je Irena Barbulović

Bivši predsednik opštine Dragan Popović nije želeo da da izjavu o Vladićima.

Vladići su 19. maja ušli u program za dobijanje političkog azila u Švajcarskoj i trenutno se nalaze u jednom kolektivnom centru u toj zemlji.

(Autonomija/RTV) 

Podelite ovu stranicu!