Uz Tesla banku lakši povratak Srba u Hrvatsku

U Zagrebu je danas održana akcionarska skupština Tesla štedne banke, kojoj su prisustvovali i ministar za dijasporu S…

04. jul 2011

U Zagrebu je danas održana akcionarska skupština Tesla štedne banke, kojoj su prisustvovali i ministar za dijasporu Srbije Srđan Srećković, predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić i direktorka Fonda za razvoj AP Vojvodine Snežana Repac.  Pajtić je podsetio da je Vojvodina preko svog Fonda za razvoj, postala vlasnik 76 odsto kapitala „Tesla banka“, koja je naslednik nekadašnje „A štedne banke malog poduzetništva“.

Lakši ulazak srpskog kapitala u Hrvatsku

Pajtić je ocenio da dokapitalizacija banke znači šansu za ostanak, povratak i napredak Srba koji žive u Hrvatskoj, jer će uz pomoć banke ljudi moći da razvijaju poljoprivredna gazdinstva, unaprede privredni razvoj i preduzetništvo.
„Vlada Vojvodine je vlasnik 76 odsto akcija i na taj način učestvuje u istorijskom poduhvatu koji podstiče saradnju Srbije i Hrvatske.
Pajtić je naglasio da će aktivnosti Tesla banke omogućiti prisustvo srpskih preduzeća na hrvatskom tržištu i pozvao sve zainteresovane ulagače u obe zemlje, ali i u regionu, da ulažu u tu banku.
„Tesla banka će omogućiti lakši ulazak srpskog kapitala u Hrvatsku“, rekao je Pajtić i naglasio da odnosi Srbije i Hrvatske idu uzlaznom linijom, ali da ih, nažalost, ne prati i odgovarajući razvoj privredne saradnje.
Pozivamo privrednike iz obe države da se priključe i postanu akcionari banke, što će doneti korist obema državama“, rekao je Pajtić.
Dodao je da su akcionari već postali neki privrednici obe države, kao što su šećerana Viro iz Virovitice, koncern Agrocern, kompanija Matijević i drugi.Kapital banke oko četiri i po miliona evra
Prema rečima predsednika Nadzornog odbora banke i predsednika Srpskog narodnog veća Milorada Pupovca, kapital banke iznosi oko četiri i po miliona evra, od kojih su po milion i po uložili Fond za razvoj Republike Srbije i Fond za razvoj AP Vojvodine.
Ostatak sredstava obezbedila su velika preduzeća iz Hrvatske, kao što su „Zvijezda“ u sastavu „Agrokora“, „Končar“ i šećerana „Viro“ iz Županje, dok je, između ostalih, u banku uložila i Mesna industrija „Matijević“, u iznosu od 100.000 evra.
„Planiramo da do jula kapital banke bude oko 40 miliona kuna, odnosno pet miliona evra, a da bi do kraja godine konačan kapital iznosio 15 miliona evra, odnosno 120 miliona kuna, s kojim bi banka mogla da posluje bez rizika“, rekao je Pupovac.
Prema rečima direktorke Fonda za razvoj Vojvodine Snežane Repac, sada je obavljena druga dokapitalizacija banke i Hrvatska narodna banka treba da izda dozvolu za rad „Tesla banke“.
„Data nam je dozvola da budemo vlasnici više od 50 odsto kapitala i pošto sada banci treba još osnivačkog kapitala, pozivaju se privrednici obe zemlje da nam se pridruže“, kazala je Repac i dodala da uz priključenje šećerane, troje većinskih vlasnika praktično ima po trećinu kapitala.
Nakon sednice Skupštine banke, predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić održao je sastanak sa hrvatskim vicepremijerom i ministrom poljoprivrede Petrom Čabankovićem.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga