Uz mađarsko državljanstvo pripada i glasačko pravo

Predsednik Parlamenta Mađarske Laslo Kever izjavio je da nema mađarskih državljana prvog i drugog reda i da svako ko ima državljanstvo ima pravo i da glasa. On je naveo da se oko izbornog prava za građane sa dvojnim državljanstvom još uvek vode rasprave i podsetio da u Evropi postoje primeri da prekogranični državljani glasaju samo za partijske liste a za pojedinačne kandidate ne.

11. mar 2011

„Nema mađarskih državljana prvog i drugog reda. Onaj ko ima državljanstvo, taj ima pravo i da glasa“, poručio je predsednik parlamenta Mađarske Laslo Kever okupljenima na tribini koja je u sredu uveče organizovana u naselju Telečka. On je naveo da se oko izbornog prava za „dvojne državljane“ još uvek vode rasprave i podsetio da u Evropi postoje primeri da prekogranični državljani glasaju samo za partijske liste a za pojedinačne kandidate ne, kao i da postoji druga mogućnost da državljani koji nemaju prebivalište u Mađarskoj između sebe biraju predstavnika u mađarskom parlamentu. Kever je dodao i da je pozvao mađarske političke funkcionere izvan granica Mađarske da o ovome iskažu svoje mišljenje.
Odgovarajući na pitanja okupljenih, predsednik mađarskog parlamentaje, pored ostalog, osporio i pojedine tvrdnje prema kojima bi cilj vladajuće mađarske stranke Fides bio da davanjem glasačkog prava „dvojnim državljanima“ zabetonira svoju sadašnju vladajuću poziciju. Dodao je da uopšte nije siguran da bi prekogranični Mađari glasali na način, ili u tolikom broju kako se sada misli. Precizirao je da je i u vreme referenduma 2004. godine bilo iznenađujućih stvari. „Oni, koji su se iz izvangraničnih područja preselili u Mađarsku, jedan deo njih glasao je protiv davanja mađarskog državljanstva, čak su javno zastupali taj stav“, predočio je Kever. Ocenio je i da mađarski socijalisti „sa razlogom strepe“ da nakon ovoga prekogranični Mađari neće glasati za njih, a ko to ipak učini – da zavređuje svoju sudbinu. „Suština prava na glasanje je da se ozbiljno odnosimo prema sebi. Mogućnost je mnogo važnija nego pitanje da li će glasači iskoristiti svoje pravo i koga će birati“, zaključio je Laslo Kever.

(Mađar So)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga