Utvrditi razvojnu strategiju Rudnika Kovin

Rudnik u Kovinu je jedini rudnik u Vojvodini i profitabilan je

05. nov 2013

Direktor Rudnika uglja u Kovinu Ivica Žarkov zatražio je danas da se utvrdi razvojna strategija ovog preduzeća u restrukturiranju, kako bi se omogućio opstanak tog rudnika, koji je profitabilan.

Žarkov je na sastanku u Vladi Vojvodine podsetio da je to jedini rudnik uglja u Vojvodini koji posluje kao samostalno preduzeće od 2005. godine.

Do tada je poslovao u sastavu Elektroprivrede Srbije, kao eksperimentalni rudnik, kako bi se ispitala podvodna eksploatacija uglja.

Rudnik se trenutno nalazi u fazi restrukturiranja, i to u povlašćenom položaju, s obzirom na činjenicu da ostvaruje profit od prodaje uglja, zbog čega nije na teretu države.

Žarkov je naveo da ukupan dug ovog preduzeća iznosi oko 400 miliona dinara i ocenio da je taj dug moguće izmiriti i da rudnik može opstati na tržištu.

Naveo je da se trenutno eksploatišu tri i po hektara površine, a godišnje se ekspolatiše između 300 i 500 hiljada kubika uglja, čija bruto vrednost iznosi od 500 do 600 miliona dinara godišnje.

Poznato je da rezervi uglja ima za narednih sedam do deset godina, što zavisi od intenziteta eksploatacije uglja, rekao je Žarkov i dodao da postoji mogućnost i proširenja područja eksploatacije.

Prema njegovim rečima, pored uglja, u tom preduzeću se eksploatišu i šljunak i pesak, zbog čega je neophodno sačiniti kompletnu studiju, jer se u Rudniku Kovin nalazi najveće nalazište šljunka.

On je podsetio da je tehnologija podvodne eksploatacije uglja do 30 odsto jeftinija od površinskih kopova, a pri tome nema negativnih posledica po životnu sredinu.

Trenutno je u ovom preduzeću zaposleno 119 radnika, s tim što se u letnjem periodu, na sezonskim poslovima, angažuje dodatnih 20 ljudi.

Ivica Žarkov i pokrajinska sekretarka za energetiku Nataša Pavićevic-Bajić dogovorili su se da se do kraja novembra pripremi ekonomska i tehničko-tehnološka studija o mogućim razvojnim pravcima Rudnika Kovin.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga