Utvrđene nove nepravilnosti u radu somborske kafilerije

Građani Sombora traže obustavu rada u Proteinci

16. okt 2014

Aktivisti iz Sombora, okupljeni u grupu građana „Tužimo somborsku kafileriju“, ponovo su upozorili na problem koji građani Sombora imaju sa fabrikom Proteinka u tom gradu.

Predstavnik građana Danijel Mirkov istakao je da su aktivisti prikupili dokumentaciju koja govori da je Proteinka u nekoliko navrata svoju delatnost obavljala bez potrebnih dozvola ili usklađivanja sa izmenama sa Zakonom o zaštiti životne sredine.

Mirkov je na konferenciji za novinare napomenuo i da se u materijalu navodi da somborska fabrika, usled nemogućnosti da obradi sve preuzete količine otpada životinjskog porekla, taj otpad zatrpava u zemlju iza fabrike, kao i u zemljište koje nije u Proteinkinom posedu.

„Kopaju se veliki bazeni duboki oko šest metara, gde se otpad ubacuje i zatprava, a po rečima očevidaca na desetine kamiona sa viškom zemlje je u poslednjih nedelju dana otpremljeno odatle. Za sve to se angažuje privatna mehanizacija, koja pri tome ova ukopavanja radi na neograđenom i nezaštićenom mestu, a koje se nalazi nadomak obradivog zemljišta i privatnih parcela, u blizini privatnih kuća i mesta gde se igraju deca“, upozorio je somborski aktivista.

Članovi građanske inicijative javno su pitali menadžment Proteinke koliko dugo se vrši ukopavanje otpada u zemlju, kao i koliko je otpada ukupno ukopano. Somborske aktiviste zanima i da li se deo mesnog brašna stavlja u promet i na koji način se raspolaže sa novčanom dobiti koja se ostvaruje preuzimanjem konfiskata i izbegavanjem troškova obrade opasnog otpada bacanjem i ukopavanjem.

Oni su gradske čelnike, od kojih su načelno dobili podršku, upitali koje će konkretne mere preuzeti i kako i kada će izvršiti saniranje zamljišta kako bi se sprečila ekološka katastrofa u Somboru.

Grupa građana zatražila je i obustavu rada Proteinke i pozivanje na odgovornost krivaca za zagađivanje životne sredine. Oni su apelovali i na utvrđivanje činjeničnog stanja.

Aktivisti su istakli da od lokalne samouprave očekuju da po službenoj dužnosti obavesti nadležne institucije i resorno ministarstvo i zatraži reakciju po hitnom postupku. Među zahtevima je i da se za zaposlene u Proteinki obezbedi adekvatan socijalni program ili pronađu nova radna mesta jer, kako su dodali, cilj nije da bilo ko od zaposlenih ostane na ulici i nikako to neće dozvoliti.

Proteinka 2U Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine za Autonomiju je rečeno da je inspektor izvršio novu kontrolu i ustanovio da je Proteinka izvršila naloženo merenje na emiterima unutar postrojenja, ali da to nije učinjeno van fabrike, kako bi se video uticaj na životnu sredinu.

Rukovodstvo kompanije je inspektoru to opravdalo visokom cenom koju je dao ponuđač i manjkom sredstava. Rešenjem inspektora, međutim, njima je ponovo naloženo da izvrše merenje.

Inspektor je ustanovio i da je destruktor, koji je bio u kvaru, popravljen i da je sredinom septembra počeo da radi, te da Proteinka uspeva da preradi primljen materijal.

Međutim, nova kontrola je pokazala prekomernu emisiju otpadnih gasova na kotlarnici noću, pa je Proteinka dobila nalog da to sanira.

Inspektor je ustanovio i da se u toj fabrici otpadni mulj od procesa prerade otpada koristi kao dopunski energent u sagorevanju bez neophodnih saglasnosti. On im je rešenjem zabranio takvo postupanje sve dok ne dobiju saglasnost.

U Sekretarijatu su istakli da će se kontrola rada Proteinke redovno vršiti i da će inspektor proveriti i nove navode građana, utvrditi šta je u domenu njegovog rada i postupiti u skladu sa zakonom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga