Utvrđen predlog budžeta Vojvodine za 2009. godinu

Izvršno veće Vojvodine utvrdilo je danas predlog budžeta Vojvodine za 2009. godinu kojim su planirani prihodi i ra…

19. mar 2009

Grb VojvodineIzvršno veće Vojvodine utvrdilo je danas predlog budžeta Vojvodine za 2009. godinu kojim su planirani prihodi i rashodi od po 59,8 milijardi dinara, izjavio je predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić.
Pajtić je na konferenciji za novinare rekao da je pokrajina bila dužna da usvoji predlog budžeta po starom Statutu Vojvodine, jer Skupština Srbije još nije usvojila novi statut i prateći zakon o prenosu nadležnosti.
Prema njegovim rečima, kada Skupština Srbije bude usvojila ta dva akta, pokrajini će na osnovu povećanih nadležnosti iz republičkog budžeta biti prebačen veći iznos novca, što neće predstavljati problem jer je budžet Srbije tako koncipiran.
„Nove nadležnosti Vojvodine biće finansirane sredstvima koja budu pristizala iz budžeta Srbije i ni dinar od predloženog budžeta Vojvodine neće biti okrnjen“, rekao je Pajtić.
Prema njegovim rečima, predloženi pokrajinski budžet koncipiran je tako da pruža podršku otvaranju novih radnih mesta, očuvanju postojećih, privrednom razvoju i ulaganju u infrasturkturne projekte od kapitalnog značaja za Vojvodinu.
„Fond za kapitalna ulaganja dobiće 14,3 milijarde dinara, čime ćemo obezbediti da svih 1.050 započetih kapitalnih projekata do kraja godine bude završeno i posao dobije više hiljada ljudi“, rekao je Pajtić.
Prema njegovim rečima, do kraja godine biće završena izgradnja četiri mosta, oko 1.000 kilometara puteva, Urgentni centar u Novom Sadu, Institut Kamenica 2, kao i više industrijskih zona i infrasturkturnih projekata.
„Pet milijardi dinara određeno je za programe otvaranja novih radnih mesta, a jedan od programa predviđa da poslodavci dobiju subvenciju od 130.000 dinara za svako otvoreno novo radno mesto, uz obavezu da zadrže radnika najmanje dve godine“, rekao je Pajtić.
Dodao je da će iz budžeta Vojvodine dve milijarde dinara biti dato za razvoj poljoprivrede, a oko 600 miliona dinara za programe uvođenja novih tehnologija, putem kojih je do sada posao dobilo oko 15.000 ljudi.
„Svi pokrajinski sekretarijati po malo će trpeti na uštrb novog zapošljavanja, ulaganja u investicije i privredni razvoj. Svi su pomalo nezadovoljni, ali svi razumeju da je to u ovim otežanim uslovima prioritet“, kazao je predsednik Izvršnog veća.
Vojvođanski sekretar za finansije Jovica Đukić rekao je da da će od 1. aprila početi realizacija investicionih planova.
„Sve što je neophodno za razvoj jedne regije mi smo obezbedili ovim budžetom“, rekao je Đukić i dodao da pokrajinski budžet iznosi više od 7,5 odsto republičkog.
Odlukom Izvršnog veća Vojvodine pokrajina je u periodu od januara do marta 2009. godine na privremenom finasiranju, a prema planu u prvom tromesečju pokrajina će raspolagati sa 11,47 milijardi dinara.
Prošle godine budžet Vojvodine je nakon rebalansa iznosio 60,12 milijardi dinara.
Poslanici Skupštine Vojvodine trebali bi da o predlogu budžeta za 2009. godinu odlučuju na sednici koja je zakazana za 31. mart.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga