Utaja poreza? Prijavi se sam!

Predsednik Bajerna Uli Henes sam je sebe prijavio zbog utaje poreza, kako bi izbegao krivično gonjenje. Ali on nije usamljen slučaj. Političari se spore oko ispravnog ophođenja prema poreskim prevarantima

25. apr 2013

Uli Henes je priznanjem povukao kočnicu u slučaju opasnosti. Predsednik fudbalskog kluba Bajern, priznao je da je godinama držao novac na jednom švajcarskom bankovnom računu, koji u Nemačkoj nije bio pravilno oporezovan. Visina njegovog poreskog duga i iznosa u Švajcarskoj, još uvek je nepoznata. Navodno je reč o milionskim iznosima.

Time što je Henes samog sebe prijavio, mogao bi da izbegne moguću novčanu i zatvorsku kaznu. Ali za to su neophodni određeni uslovi. Nemački zakonodavac ograničio je mogućnost oslobađanja od kazne, kaže berlinski stručnjak za poresko kazneno pravo, Martin Vulf. Samoprijavljivanje je od pomoći samo ako finansijska služba nije ušla u trag slučaju. „Priznanje je nedelotvorno ako je prvo, počinjena provera, drugo, ako je otvoren krivični proces zbog utaje poreza, i treće, ako je slučaj otkriven i ja o tome znam ili bih morao da znam.“ Suma utajenog poreza ne igra nikakvu ulogu, kaže Vulf u intervjuu za DW.

Masovna samoprijavljivanja

Izlaz iz situacije putem samoprijavljivanja je u okviru nemačkog prava izuzetak – utajivači poreza su u Nemačkoj jedini počinioci koji priznanjem krivice mogu da izbegnu kaznu.

Masovna samoprijavljivanja poreskih grešnika postoje od kada su nemački organi došli do prvih CD-ova sa zapravo tajnim podacima bankarskih mušterija iz Lihtenštajna i Švajcarske. Usledila su spektakularna otkrivanja utajivača poreza, a među njima i bivšeg direktora Nemačke pošte Klausa Cumvinkela. Samo u 2010. prijavilo se 29.000 prevaranata. Oni su platili svoje poreske dugove, što je zemlji donelo dodatnih 1,5 milijardi evra.

Propao sporazum sa Švajcarskom

Prošle godine je nemačka savezna vlada pokušala da zaključi poreski sporazum sa Švajcarskom. Neprijavljeni novac na švajcarskim bankovnim računima trebalo je da bude oporezovan retroaktivno, za deset godina, i to anonimno i paušalno. Time poreski prevaranti ne bi morali da se prijave. Sporazum je propao zbog otpora većinske opozicije u Bundesratu u Berlinu.

Predsednik Saveza nemački poreskih obveznika Rajner Holcnagel, bio je skeptičan kada je reč o sporazumu. Ipak, on ističe: „Sporazum je verovatno jedina mogućnost da se svi poreski prevaranti nateraju da vrate novac. Na osnovu CD-ova uhvaćen je samo mali broj njih.“

Predsednik Bajerna Uli Henes nadao se sporazumu. Ali s obzirom da on nije zaključen, dospeo je u nepriliku i priznao svoju poresku prevaru. Sada se ponovo spore vladajuće i opozicione partije oko toga da li utajivači poreza nadalje mogu da se samoprijavljuju i tako umanje ili izbegnu kaznu. Vladajuća koalicija želi da omogući poreskim grešnicima da plate dug i ostanu anonimni. Opozicija odbija anonimno oslobađanje i zalaže se za otkrivanje prevaranata.

(Gitner Birkenštok/Ivana Ivanović, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga