Usvojeno pravno-tehničko usaglašavanje Statuta Vojvodine

Poslanici Skupštine Vojvodine večeras su podržali pravno-tehničko usaglašavanje Statuta Vojvodine i Predlog zako…

07. nov 2009

skupstina_v.jpgPoslanici Skupštine Vojvodine večeras su podržali pravno-tehničko usaglašavanje Statuta Vojvodine i Predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, za koje je glasalo dve trećine poslanika.
Za te dokumente koje je po hitnom postupku uputilo Izvršno veće Vojvodine glasalo je 80 poslanika vojvođanske skupštine, 20 je glasalo protiv, dok jedan poslanik nije glasao. Poslanici vladajuće Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu učestvovali u radu skupštine, a salu je napustila i poslanička grupa „Napred Srbijo“.
Pravno-tehnička usaglašavanja odnose se na nekoliko tačaka koje su se našle u Predlogu statuta koji je Skupština Vojvodine usvojila pre više od godinu dana, ali se više ne pominju u Predlogu zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine koji je usvojila Vlada Srbije.
Ispravke u tekstu statuta, pre svega, odnose se na način na koji će biti sprovođeni referendumi u Vojvodini, na pitanja pokrajinske imovine koja će biti definisana posebnim zakonom, kao i na sklapanje međuregionalnih sporazuma, a ne međunarodnih ugovora, kako je prvobitno glasilo.
Poslanici su usvojili i amandmane Socijalističke partije Srbije u kojima se navodi da Vojvodina ne može da se definiše u Statutu kao deo srednje Evrope, već samo kao autonomna pokrajina građanki i građana koji u njoj žive i kao neodvojivi deo Republike Srbije.
SPS smatra da Vojvodina može da osniva predstavništva u regionima Evrope i u Briselu uz saglasnost Vlade Srbije, a ta stranka podnela je i amandman kojim Novi Sad ne može da se definiše kao glavni grad, već glavni administrativni centar Vojvodine.
Najoštrije kritke na račun vladajuće koalicije tokom današnjeg zasedanja uputili su poslanici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije, koji su ocenili da je rasprava protivzakonita i protivustavna i optužili vladajuću većinu za separatizam.
Predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić izjavio je danas da će pokrajina nakon usvajanja Statuta i pratećeg zakona o nadležnostima imati veću automoniju nego ranije, ali istovremeno mnogo manju nego veliki broj regija u Evropi.
On je u izjavi novinarima uoči sednice odbacio optužbe da je Statut separatistički akt i dodao da će to biti jasno svima već nekoliko nedelja nakon usvajanja.
Pajtić je rekao i da očekuje da će se i predlog Statuta i Predlog zakona o nadležnostima vrlo brzo naći na dnevnom redu Skupštine Srbije gde će, kako je kazao, ti akti takođe dobiti uverljivu većinu.
Predsednica republičkog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović rekla je večeras u Novom Sadu da bi Statut Vojvodine i Zakon o prenosu nadležnosti mogli da se nađu u proceduri Skupštine Srbije za nedelju dana i mogli bi da budu usvojeni najkasnije do kraja novembra.
„Ako danas od Skupštine Vojvodine dobijem Predlog statuta i Predlog zakona o prenosu nadležnosti trebalo bi da prođe bar nedelju dana da se poslanici Skupštine Srbije upoznaju sa tekstom, a izglasavanje ova dva akta moglo bi uslediti do kraja novembra“, rekla je Đukić-Dejanović na konferenciji za novinare.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga