Usvojen budžet Vojvodine

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su budžet pokrajine za 2010. godinu od 56,45 milijardi dinara. SVM glasao pro…

19. dec 2009

skupstina_v.jpgPoslanici Skupštine Vojvodine usvojili su budžet pokrajine za 2010. godinu od 56,45 milijardi dinara. SVM glasao protiv.
Osim opozicije, protiv predloga je glasalo i devet poslanika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i ostalih stranaka iz sastava Mađarske koalicije. Predsednik SVM-a Ištvan Pastor rekao je da je rasprava o budžetu preuranjena, budući da Skupština Srbije još nije usvojila budžet Srbije za narednu godinu.
Predsednik SVM-a, koji je i potpredsednik vojvođanske vlade, zamerio je koalicionim partnerima što se budžetom ograničava realizacija projekata Fonda za kapitalna ulaganja, jer će četiri od ukupno 10 milijardi dinara morati da bude izvođeno za izgradnju Koridora 10, a ostatak sredstava značajno je opterećen potraživanjima izvođača.
Pastor je zamerio i što od ukupnog iznosa budžeta 31 milijarda dinara čine transferna sredstva, a svega 21 milijarda efektivna sredstva za finansiranje svih ostalih funkcija pokrajine, što je za SVM neprihvatljivo jer prema Ustavu Srbije tri sedmine budžeta mora biti opredeljeno za kapitalna ulaganja.
Skupština Vojvodine odbacila je svih 26 amandmana koje su na predlog budžeta podneli poslanici Srpske radikalne stranke.
Radikali i poslanici Demokratske stranke Srbije ocenili su tokom rasprave da budžet nije razvojni i nema socijalnu dimenziju, te građanima Vojvodine neće doneti ništa dobro.
Opozicija je ocenila i da je budžetski deficit od 10,5 milijardi dinara velika opasnost po devizni kurs i inflaciju, kao i da će uticati na vraćanje kredita međunarodnim finansijskim institucijama.
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je u ekspozeu da će prioritetni ciljevi pri realizaciji budžeta biti kapitalna ulaganja i programi koji omogućuju otvaranje novih radnih mesta i razvoj privrede.
Pajtić je rekao da je na visinu budžeta opet uticala globalna ekonomska kriza i da je projektovan restriktivno, ali da će se i pored toga pokrajina držati prioritetnih ciljeva.
„Učinili smo sve da napravimo maksimalne uštede da bismo ostvarili dva cilja, a to su programi podrške otvaranju novih radnih mesta i projekti pokrajinskih fondova koji će objediniti svoje potencijale sa Metals bankom, kao i finansiranje investicija koje su preduslov za razvoj privrede“, rekao je Pajtić.
Pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić rekao je da će od ukupnog iznosa budžeta za 2010. godinu 31 milijarda dinara činiti transferna sredstva, četiri milijarde unapred su određene za izgradnju Koridora 10, a 21 milijarda su efektivna sredstva za finansiranje svih ostalih funkcija.
On je rekao da je ukupan fiskalni deficit utvrđen na nivou od 10,5 milijardi i u celini će biti finansiran iz prenetih sredstava iz ranijih godina i planiranih prihoda od privatizacije u 2010. godini.
Pored odluke o budžetu, Skupština Vojvodine je danas prihvatila i dopunu odluke o budžetu Vojvodine za 2009. godinu, koja se odnosi na prenete nadležnosti sa Republike na pokrajinu, ali ne definiše konačan iznos finansija.
Na pitanje novinara kako će biti definisano finansiranje novih nadležnosti koje su prenete na pokrajinu, Pajtić je rekao da će o tome morati ozbiljno da se razgovara sa predstavnicima Vlade Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga