Usvojeni zakoni o strankama i akcizama

Prema usvojenom zakonu, iz republičkog budžeta će za redovan rad stranaka biti izdvojeno 0,15 odsto, a za finansiranje izborne kampanje 0,1 odsto i to sa rashodne strane budžeta.

14. jun 2011

Poslanici Skupštine Srbije usvojili Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, čije je donošenje jedan od uslova za članstvo u EU. Usvojen i zakon o akcizama.

Ta dva zakona bila su na dnevnom redu vanredne sednice Skupštone Srbije, nakon koje je počela sledeća, zatvorena za javnost.
Za zakon, koji uvodi niz novina u oblast finansiranja političkih stranaka, glasalo je 133 poslanika vladajuće većine i LDP, dok ostatak opozicije nije glasao.
Prema usvojenom zakonu, iz republičkog budžeta će za redovan rad stranaka biti izdvojeno 0,15 odsto, a za finansiranje izborne kampanje 0,1 odsto i to sa rashodne strane budžeta.

Neke od novina koje zakon donosi su obaveza stranaka na polaganje izbornog jemstva, ukidanje ograničenja visine sredstava iz privatnih izvora, koje, pored članarine, priloga i nasledstva, čine i novi vidovi kao što su legat i zaduživanje kod komercijalnih banaka, uplata priloga isključivo preko tekućeg računa.

Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u „Službenom glasniku Srbije“, osim odredbi koje regulišu izdvajanje republičkog novca za finansiranje redovnog rada političkih subjekata i raspodeli tog novca strankama, koje na snagu stupaju 1. jula 2012. godine.

Usvojene izmene Zakona o akcizama predviđaju da za sve vrste motornih benzina ubuduće važi jedinstvena viša akciza od 49,5 dinara za litar, a za dizel goriva 37 dinara za litar. To znači da se akcize na sve vrste motornih benzina usklađuju, tako da će niže biti povećane za 4,5 dinara po litru za motorne benzine, a za dva dinara po litru za dizel goriva.

Kada se završilo glasanje, Skupština je započela novu sednicu, ali zatvorenu za javnost, na kojoj će poslanici razmatrati izveštaj i planove u oblasti odbrane.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović ranije je rekla da je sednicu zatvorenu za javnost, čiji je početak planiran za 11 sati, sazvala na predlog Vlade Srbije.

Predsednica parlamenta kazala je da je zatvorenu sednicu pripremilo Ministarstvo odbrane na kojoj će biti razmotreni izveštaji čije je razmatranje moguće samo na taj način.

Sednice Skupštine Srbije koje su inače javne, mogu biti i zatvorena za javnost u slučajevima određenim zakonom, ako to predloži vlada, odbor ili najmanje 20 poslanika. U tim slučajevima, predlog mora biti obrazložen, a o njemu odlučuje skupština bez pretresa

 (agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga